Хиляди евакуирани прекараха нощта по летища и гари

В Гърция спасителните екипи продължават да се борят с горските пожари на остров Родос. Въпреки изпратените екипи от държави, сред които България, Румъния и Полша, огънят продължава да се разраства и материалните щети са големи.

На този фон, започна евакуацията и на остров Корфу, където хиляди хора трябваше да бъдат извозени с помощта на лодки. Според пожарникарите в североизточната част на страната гасенето по въздух е невъзможно, тъй като площта на огъня е твърде голяма.

Голям пожар бушува край първомайското село Буково

Властите обявиха код „тъмночервено” за силна опасност от пожари в осем региона от Гърция. Хиляди евакуирани пък прекараха нощта по летищата и гарите.

„Видяхме дима над басейна на хотела ни, той ставаше все по-силен. Започнахме да чуваме хеликоптерите и спасителните екипи отстрани, а малко по-късно пожарът буквално можеше да се види на върха на планината. Паника - беше истински хаос, всички се втурнаха да бягат към автобусите”, каза туристката от Англия Ели.

 

„Хотелът беше пълен с хора. Веднага щом казаха, че има автобус до летището, със семейството ми се съгласихме и тръгнахме натам. Всички крещяха, викаха и плачеха, защото хората не можаха да се качат на полетите, а ние вече отчаяно искаме да се приберем у дома”, добави туристката.

Само тази вечер са избухнали 64 нови огнища, а местните власти съобщават за стотици инциденти по време на спасителните операции.

До момента в генералното консулство на България в Солун няма постъпили сигнали за пострадали български граждани.