Потърпевшите твърдят, че е имало думи на омраза заради националността им

Украинско семейство бежанци, намерило своя нов дом в Равда, е било нападнато и малтретирано в дома си. Пенсионерите били подложени не само на физическо насилие, но и на враждебност на основа на национална принадлежност. Нападателите крещели думи на омраза. Потърпевшите са подали сигнал в Районната прокуратура в Несебър.

На 4 юли вечерта непознати почукали на вратата на украинското семейство. Нападателите се оказали двама мъже, които от няколко дни наели съседен апартамент. „След няколко удара аз почти полетях към другия край на масата”, каза потърпевшият Микола Попов.

Ще връщат ли пари на държавата хотелиери, приютили украински бежанци

Нападателите не търсели пари и вещи. Обиждали пенсионерите заради националността им. „Те свалиха украинския флаг, който беше на входната ни врата. Крещяха „украинци”, както и обидни думи”, разказа Любов Дергачова.

С помощта на съседи, семейството успяло да извика помощ. Пристигналият полицейски екип обаче бил посрещнат от самите нападатели. Те обяснили, че става дума за битов скандал, а украинците имали проблем с алкохола.

„Става дума за особена дързост. Става дума за престъпление от омраза. Това е нещо съвсем различно”, категоричен е адвокатът на семейството Теодор Шейков.

Трета седмица след въпросното нападение, пострадалите все още чакат да бъдат извикани на разпит. Въпреки подадената жалба в прокуратурата в Несебър, до такъв не се е стигнало. Помощ - на този етап само морална, получават от съседите си в комплекса, повечето от които са от Русия.


Повече гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.