Задава се и сериозен риск от градушки, предупреждават синоптиците

Червен код за температури над 40 градуса е в сила за градовете Плевен, Велико Търново и Русе, а утре ще бъде още по-горещо. Задава се и сериозен риск от градушки.

Само 6 десети не достигнаха, за да може в Русе на 25 юли да бъде подобрен 36-годишен рекорд. 43 градуса бяха измерени в крайдунавския град около 18 часа. В помощ на хората в жегите на няколко места беше раздавана минерална вода, мериха кръвното на нуждаещите се, а водоноски оросяваха улиците. Нямаше и сигнали за колабирали в горещините.

„Най-високата температура е измерена на 25 юли 1987 година и е била 43.6 градуса. Пиковите часове са между 14 и 18 часа. Тогава се измерват обикновено максималните температури за летния сезон”, заяви Емилия Петранова, метеоролог ИАППД.

Синоптик: Дългосрочните прогнози са за по-продължително лято

В града имаше безплатна вода и медицинска консултация в жегите за хората, които не се чувстват добре. Доброволците на българският червен кръст пък раздаваха вода около болниците и брошури със съвети за оказване на първа помощ при топлинен удар. И въпреки, че повечето хора са наясно, че не трябва излизат в обедните часове, разходките продължиха.

„Има хубави сенки, прохладно е. Шадраваните създават едно усещане за по прохладно. И все пак за предпочитане е точно в тези часове, в които се излезли, да не сме навън”, заяви жителка на Русе.

За работещите на открито днешният горещ ден означаваше по-рано приключване на работа.
„Крием се по сенките. Пием студена вода, разхлаждаме се. После пак ставаме и продължаваме, но работният ден няма да продължи в нормалния часови диапазон”, посочи строителен работник.  Негов колега уточни: „От 6 до 14 часа имаме спусната заповед да работим. Имаме почивки, осигурена ни е студена минерална вода, хладилни чанти имаме. Всичко е в нормите”.

Заради високите температури в няколко области- Русе, Шумен, Разград и Търговище, забраниха движението на тежките камиони в часовете от 13 до 21. При температура на въздуха от 40 градуса асфалтът се нагрява над 50 градуса показват измерванията. Именно за да не се стигне до деформация на асфалта, тежкотоварният трафик беше спрян. По данни на Спешна помощ русенци се оказали дисциплинирани и не са постъпвали сигнали за колабирали в жегите.

Много високи температури и в София. Започна извънредно миене на улиците и раздаване на вода. Температурите днес достигнаха 39 градуса в столицата днес следобед. А в някой превозни средства температурата достигна до 45 градуса. Заради риск от пожари, аварийни екипи следят ситуацията в крайградските райони. Наблюдения за предотвратяване на пожари се извършват и в природен парк „Витоша" от екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“. От Спешна помощ заявиха за NOVA, че през днешния ден са получили 26 сигнала за хора със симптоми, които могат да бъдат свързани с високите температури. 

ЗАРАДИ ГОРЕЩИНИТЕ: Засилват проверките за осигуряване на безопасни условия на труд

„Аз обичам да ми е топло, нямам претенции към жегата”, сподели жителка на София.  

Малцина обаче се оказаха такива любители на екстремното време. Повечето софиянци потърсиха сянка, а други тръгнали по задачи, се зарадваха на безплатната вода.  Ралица, която беше навън с трите си деца, се надява на повече чешми.

„В центъра няма абсолютно никъде от къде да пиеш вода. Ако ожаднеят децата - отивам в най-близкия магазин и купувам”, посочи тя.

И ако от Центъра за градска мобилност се опитаха да охладят столичани с безплатна вода, то в някой превозни средства стана много горещо. За да установи колко е топло, екип на NOVA направи проверка с термометър. Бяха измерени 44 градуса в столичния трамвай номер 20, в който няма климатик, малко след 13:00 часа на обяд.

В транспортните средства температурата трябва да е между 23 и 25 градус посочиха за NOVA от Центъра за градска мобилност. Обясниха, че старите мотриси, като тази в която екипът ни измери 44 градуса са много малко. „Взели сме мерки по отношение на това. Ще направим всичко възможно да допринесем за по-добрите условия на пътуване на хората, както и съответно в бъдеще да бъдат обновени и тези линии, за да има климатици и климатични системи”, категоричен е Владимир Лазаров, Директор “Маркетинг и продажби”.

В най-горещите часове от днешния ден Столична община се погрижи и столичните булеварди да бъдат разхладени. „В периода от 12:00 до 14:00 часа се извършва дейност миене на дюзи и тя е само на уличното платно с цел при тези високи температури, които се достигат, да може да се охлади пътната настилка. И да се освежи и въздухът”, заяви Стефка Енчева, началник отдел "Опазвана на околната среда"

За да се разхладят столичани утре вода ще се раздава на три пункта в София  - пл. „Св. Неделя”, на Орлов мост – при езерото „Ариана” – и на пилоните на Националния дворец на културата.  От Столичната община съобщават, че и на  26 юли продължава извършването на допълнително миене на основни пътни артерии във всички столични райони. Извънредното миене се организира във връзка с прогнозата за опасно високи температури и през утрешния ден.

Миенето ще се извършва през обедните часове с цел охлаждане на пътните платна и тротоарите. Екипи на почистващите фирми ще мият на дюзи на бул.“Цариградско шосе“, бул. „П.К. Яворов“, ул. „Граф Игнатиев“, бул.“Васил Левски“, бул.“Константин Величков“, бул. „Ген.Скобелев“, ул. „Опълченска“, бул.“Акад. Ив. Гешов“, бул.“Ал. Стамболийски“, бул.“Тодор Александров“, бул. „Христо Ботев“, бул.“Кн. Мария Луиза“, бул.“История славянобългарска“, бул.“Първа българска армия“ и др.

Жегата продължава и утре. Според последните данни на Националния институт по метеорология и хидрология, червен код за опасно време е обявен в 7 области на страната, което означава, че температурите в над 50 общини ще надхвърлят 40 градуса. Най-хладно ще бъде в Западна България, но и там стойностите ще са над 35 градуса.

Повече гледайте във видеото.