Все повече жени се престрашават да говорят публично за преживяното

Сериозен ръст на жертвите на домашно насилие от началото на годината, отчитат от полицията. По данни на Главна дирекция „Национална полиция” образуваните досъдебни производства за домашно насилие през 2022  г. са общо 845. Само за първите 6 месеца на 2023 г. те са 578. Това показва общо увеличение с близо 40% на досъдебни производства за цялата страна.

За първите 6 месеца на тази година издадените заповеди за защита са близо 2 000, като 647 от тях са за постоянна и 1303 за незабавна защита. По области спрямо населението във Велико Търново има най-много издадени заповеди за незабавна и постоянна защита, следват градовете Силистра и Разград.

Вълна от сигнали за домашно насилие в цялата страна (ОБЗОР)

На фона на случая от Стара Загора, при който 18-годишно момиче беше садистично нарязано с макетен нож, все повече жени се престрашават да говорят публично за преживяното. „Беше ме страх да изляза на улицата, защото не знам откъде ще се появи и дали няма пак да реши да стреля. Продължавам да не чувам, да губя равновесие, да се страхувам, независимо, че съм на 3 хиляди километра. В момента, в който започне да се здрачава аз не излизам от вкъщи”, разказва Лиляна Балабанова.

Пореден случай на домашно насилие: Мъж удря бременна жена в корема

След нападението, окачествено като хулиганска проява, стрелецът получава условна присъда. „В първоначалното обвинение беше подведен под отговорност за опит за предумишлено убийство. В документите пишеше, че при изстрел по-малко от метър, независимо, че е с газов пистолет, може да се стигне до смърт. Цяло чудо е, че съм жива”, посочи още тя.

Недоверието в системата кара все повече жени, които са жертва на насилие, да търсят спасение извън страната, казват от фондация „П.У.Л.С.“. Така техните истории не излизат наяве. „Институциите в България не можем да се координираме и не можем да дадем адекватна защита на пострадалите от насилие. Налага се човекът да бяга и да започва живота си отначало, а насилникът да остане в дома, в града и неговия комфорт да не се нарушава”, разказва Юлия Андонова от „П.У.Л.С.“.

Дело за отвлечена, бита и малтретирана жена не влиза в съда вече година

Най-често образуваните производства у нас са за нарушаване на ограничителна заповед, причиняване на телесна повреда или закана за убийство, казват от „Национална полиция”. „Говорим за увеличение от 40%, което е много. Хората все повече подават молби за помощ, домашното насилие вече не е табу и жертвите все повече сезират и нас, и съда”, посочи инспектор Зорница Шуманова. По думите ѝ пандемията от COVID-19 също е изиграла важна роля, „защото хората прекараха много време заедно”.

Майката на обезобразеното момиче: Знае за подкрепата за нея, но остава безмълвна (ВИДЕО+СНИМКИ)

А след случая с Дебора сигналите за насилие буквално “валят”, казват  от неправителствени организации. „В момента тези случаи ескалират, стават все по-масови и по-жестоки нещата, на които ставаме свидетели”, допълни Андонова и подчерта, че става въпрос именно за заличаването и обезобразяването на женствеността.

„Първото, което се опитваме да направим е да подкрепим жертвата да вземе нещата в свои ръце и да потърси подкрепа и спасение от насилието”, коментира психологът Ивайло Ябълкаров.