Пострадалата е потърсила закрила от институциите в Бургас

Жена в напреднала бременност е потърсила закрила от институциите в Бургас. Тя е подала молба за защита срещу насилника си, който ѝ нанасял удари в областта на корема. 

„За последните два дни имаме четири случая на домашно насилие. Вчера вечерта бременна жена потърси помощ от нас. Тя вече е с подадена молба за защита по Закона за защита от домашно насилие. Очакват се мерки – ограничителни, спрямо насилника. Жената е в напреднала бременност. Знаем, че тя е била физически малтретирана от съжителстващото с нея лице. Нанасяни са ѝ удари в областта на корема. Прегледана е от лекари, но не са установени проблеми. Тя е добре”, посочи Искра Делчева, директор на Кризисен център за лица и деца, жертви на домашно насилие в Бургас.

След случая с Дебора: Говори ученият от БАН, направил скандален коментар за насилието над жени

Само за два дни, след протестите в подкрепа на 18-годишното обезобразено момиче от Стара Загора, в Бургас помощ са потърсили три жени, подложени на домашно насилие. Четвърта е подала сигнал за побой в сряда сутринта.

48-годишна жена и баща пък бяха пребити от съпруга ѝ в присъствието на 16-годишната им дъщеря. Насилникът е задържан за 72 часа. Обвинението, което му е повдигнато, е за нанасяне на лека телесна повреда на повече от едно лице в условията на домашно насилие. Ще му бъде поискана мярка „задържане под стража”.

„Колегите, отзовали се на сигнала, установили, че пострадалите са били с видими следи от наранявания в областта на главата. Те са заявили, че са били безпричинно бити от нападателя, който е криминално проявен. Тестван е за алкохол, като дрегерът е отчел 1.74 промила”, каза в ефира на „Здравей, България” инспектор Антоанета Тодорова от МВР-Бургас.

Приятел на обвинения за обезобразяването на Дебора също биел жена си

„През последните два месеца случаите на домашно насилие са се увеличили драстично. Почти всеки ден имаме поне по няколко жени, които търсят помощ и закрила. Насилието е и физическо, и вербално, но напоследък физическото преобладава. Най-честите мотиви за насилието са ревност, употребата на алкохол и наркотици, както и стереотипно мислене от страна на партньорите”, подчерта Женя Петрова, директор на "Център за превенция на насилието и престъпността".

Повече гледайте във видеото.