От Академията започнаха процедура по отстраняването му от работа

Само пред NOVA говори информатикът Радослав Марков от БАН, срещу когото започна процедура по отстраняването му от работа. Той написа в социалните мрежи, че насилието е провокирано от действията на жените.

Марков обясни, че „прекаляването” от страна на жените е причината „да дават фира”. Днес той заяви, че казаното е просто социален експеримент, който имал за цел да провокира. По думите му неговите колеги и близки го познавали и го подкрепяли. От БАН заявиха, че не могат да квалифицират написаното от Марков като експеримент.

Тити Папазов с коментар за признанието, че е обръснал главата на приятелката си от ревност

Веднага, след като новината за малтретираната Дебора заля социалните мрежи, няколко коментара предизвикаха сериозен отзвук. Първо от „Мини Марица-изток” уволниха служителя си Виктор Костов заради думи, подкрепящи задържания Георги Георгиев. Няколко часа по-късно от БАН също съобщиха, че започват производство срещу информатика Радослав Марков. Той се съгласи да говори, но при условие, че скрием лицето му.

„Това е социален експеримент или малка провокация, която цели да покаже настроенията в обществото. Или как се формира механизмът на единното мнение, без да има факти. Моят житейски и научен опит ме кара да изчакам, тъй като всички помним случая с Пепи Терзийски. Има и много други, на които резултатите и съдебните решения не отговориха на първоначалните обществени настроения”, посочи информатикът.

Пиян и криминално проявен мъж преби съпругата и тъста си в Бургас

Според Марков насилието е недопустимо, а казаното във Facebook невинаги отговоря на реалните житейски тези. Решението на БАН за производството било взето под натиск от хора, които са „срещу традиционното християнско семейство”, смята той. „Това, все пак, е едно изразено мнение. То не изразява винаги вижданията на автора”, посочи информатикът. На въпрос смята ли, че хората ще повярват, че става дума за социален експеримент, отговори: „Това е изцяло в техните възможности, виждания и отчитане на контекста”.

Сериозна обществена реакция предизвикаха и чатове на Мирослав Андонов, според които той се заканва на 18-годишната Дебора. Георги бил негов приятел и „четиристотинте шева ѝ били малко”. И той обаче намери оправдание: „Не съм писал нищо, не съм аз. Някой ме е набедил, направил ми е фалшив чат. Ще се свържа с органите, подал съм жалба”, обяснява мъжът.

Порнография и тормоз над жени в тайни чат групи у нас

Докато пишещите във Facebook бързо намират защитна теза, потребителите на чат приложението Telegram продължават необезпокоявано да разпространяват порнографски материали на момичета. Там случаят от Стара Загора се превърна също в тема номер 1. Част от потребителите са с позиция в защита на задържания.

„Не допускайте децата ви да имат Telegram на телефоните си, защото е опасно. Това е единственото приложение в момента, което отказва да си сътрудничи с властите. Там не можем да свалим съдържание. Отказват да комуникират с нас, независимо че има пострадали деца или потърпевши хора”, посочи координаторът на Националния център за безопасен интернет Антоанета Василева.