На два пъти Прокурорската колегия на ВСС отлагат назначаването на съдия, който да провери сигнал срещу него

Повече от месец, след като беше избран съдия, който да разследва главния прокурор, преписката срещу изпълняващия функциите Борислав Сарафов е в изходна позиция.

На два пъти Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отлагат назначаването на съдия Даниела Талева, която да провери сигнал срещу Сарафов. Мотивът - законови пропуски. Според юристи тези аргументи на Прокурорската колегия са неоснователни. Като старт на разследване за имотното състояние на близките на Борислав Сарофов може да бъде даден.

ВСС отложи назначението на съдията, който да разследва главния прокурор

„Вторият отказ на ВСС беше на основание празнота в закона. Такава празнота не съществува. Член  411 от НПК даваше възможност тази процедура да се приложи и за престъпления, извършени от зам.-главен прокурор”, посочи Иван Брегов, юрист в ИПИ

От ВСС казват, че в Закона за съдебната власт пише, че въпросният съдия разследва престъпления, извършени от главния прокурор, а не и от негов заместник. Сигналът срещу Сарафов е от времето, когато той е заместник-главен прокурор. „В момента това, което прави сегашният ВСС и Прокурорската колегия  е да блокира приложението на закона с много странно обяснение”, обясни адвокат Петър Славов.

Юристите разчитат в поведението на Прокурорската колегия конфликт на интереси. „Не изпадат ли в конфликт на интереси и по-конкретно самата ПК с оглед заявените симпатии, подкрепа към и.ф. главен прокурор, който както знаем няма лимит на срока, за който може да бъде на поста изпълняващ длъжността”, заяви Славов.

Пред NOVA от ГЕРБ и „Продължаваме промяната-Демократична България” отказаха коментар по темата. Часове след запитването ни през Facebook Лена Бориславова обяви, че ПП-ДБ са внесли законопроект, с който запълват празнотата в закона.

Според Иван Брегов с днешното предложение се премахва и възможността сегашният състав на ВСС да спре процедурата, ако реши. „Направен е опит да бъде поправена тази грешка”, посочва юристът.