Машините за вота имат нужда от по-дълъг срок за програмиране, каза Александър Андреев

„На местните избори става страшно, защото има преференции”, каза математикът и бивш заместник-председател на Централната избирателна комисия проф. Михаил Константинов в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Той е и бивш председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване”.

„Има секции, в които ще се гласува за пет неща – кмет на община, кмет на район, кмет на населено място. Четвърто – общински съветници и накрая – преференции. Не карайте комисиите да събират числа”, обясни Константинов.

Относно машинното гласуване математикът обясни: „В Европа няма машинно гласуване, няма и да има”.

Политолози: В София със сигурност ще има балотаж на местния вот

Александър Андреев, бивш председател на Централната избирателна комисия, изтъкна, че за пръв път ще използваме машините за провеждане на предстоящите местни избори.

Според него законодателят не се вслушва в докладите на ЦИК и на Обществения съвет към ЦИК, написани след провеждане на различните вотове. „ЦИК като орган, който организира изборите, има най-добър поглед върху това кои моменти трябва да бъдат преразгледани”, каза Андреев. Той уточни, че машините за вота имат нужда от по-дълъг срок за програмиране. „Да се предвиди по-ясен регламент за отчитане на резултатите”, даде пример Андреев.

Според Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК, доклад на ЦИК, публикуван през юли показва препоръки за промени в Изборния кодекс. „Те засягаха и местните избори. Една от тях беше удължаване на срока между първия и втория тур на гласуване – да не е 7 дни, а да стане 14”, обясни Пенева.

Тя припомни, че в хронограмата на ЦИК е записано, че уеднаквяване на параваните за „тъмната стаичка” трябва да се направи от Министерския съвет – дребен проблем, чието решение се прехвърля в годините.

ЦИК обяснява как да се регистрираме по настоящ адрес