Коментар на Надежда Дерменджиева, Даниела Горбунова и Диана Видева

„Има страх сред медицински специалисти, които издават документ за нанесени щети от домашно насилие, че насилникът може да посегне и на тях”. Това заяви Надежда Дерменджиева, кодиректор на „Български фонд за жените“ в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Тя обясни, че домашното насилие се бори с превенция: „Влиза се в детските градини и се казва: „И жената е човек”. Дерменджиева изтъкна, че е важно да върнем доверието в институциите. Заради случая в Стара Загора хората излязоха на протест от липсата на справедливост за това момиче. Има надежда, но ни очаква дълъг път мерките за борба с домашното насилие да проработят.

Социалното министерство предлага Национална програма против насилието

Според адвокат Даниела Горбунова последните промени в Закона за защита от домашно насилие ангажират държавата да създаде специални механизми и да координира всички институции, включително и частни, да работят в една посока. „Новото е създаване на Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие, разписано е кои институции ще участват в него. Мерките за справяне с домашното насилие са работени много години”, каза тя.

В националния координационен механизъм ще бъде разписано какви са взаимоотношенията между различните институции, за да се знае кой какво трябва да прави, обясни юристът. Националният съвет ще има задължението да създаде Национална информационна система (регистър на случаите на домашно насилие). В нея ще бъдат вписани извършени актове на домашно насилие, от кого, какви мерки са предприети, има ли заповеди за защита, кои институции и организации работят. Съдиите, които работят по Закона за защита от домашно насилие, ще имат достъп до тази база данни, да видят дали извършителят има и други актове, обясни Горбунова.

Диана Видева от асоциация „Деметра” акцентира върху дейността на Националния съвет (за справяне с насилието) и обясни, че се предвижда да има специализирани услуги за възрастни и деца във всеки областен град. Те ще включват медицински, социални, правни услуги и ще помогнат на пострадалите от насилие да не обикалят по институциите. „Ако бъде създаден такъв център, екип може да бъде сформиран във всеки областен град. Сред ресорните министерства в тези центрове не видяхме Министерството на здравеопазването”, изтъкна Видева и припомни, че не всеки лекар издава медицинско за нанесени вреди върху пострадалите. 

Експерти за защитата от домашно насилие: Мерките са формални, затова няма резултати