Двата проекта са на обща стойност над 241 милиона евро

Все още няма информация от Европрокуратурата в София дали двамата задържани при разследването за злоупотреби с европроекти са вече обвинени и ще им бъде ли поискан постоянен арест от съда. Знае се, че те са пълномощници на дружества, които са получавали пари от изпълнителите по проекта.

СЛЕД ОБИСКИ: Европрокуратурата задържа двама българи за злоупотреба с европроекти

Според европрокуратурата по верига от кухи фирми са били преведени над 5 милиона лева, които след това са били изтеглени от криминално проявени.

Разследването е свързано с два проекта за модернизация на железниците на обща стойност над 241 милиона евро. Първият е от жп мрежата между Костенец и Септември, а вторият - между Оризово и Михайлово. Бенефициент по проектите е Националната компания „Железопътна инфраструктура”.

„Самите изпълнители по двата проекта започват да превеждат големи парични суми към други дружества, като не е ясно какви са точно основанията за превеждане на тези парични суми. И така парите биват превеждани през няколко дружества, докато в един момент биват изтеглени на каса в кеш от криминално проявени лица”, заяви Димитър Беличев, европейски делегиран прокурор.