Коментарът на експерта идава, след като Русия съобщи за стрелба по търговски кораб

Руското министерство на отбраната съобщи за стрелба по търговски кораб извън акваторията на Украйна. Москва обяви, че техен патрулен кораб е стрелял предупредително по плавателния съд "Сукру Окан", палаващ под флага на Палау. Според Русия той не е отговорил на призива да спре за инспекция. Затова, с помощта на хеликоптер, на борда му се качили руски военни. След приключване на проверката, плавателният съд продължил към украинското пристанище Измаил.

Според данните корабът плава към румънското пристанище Сулина, където се очаква да пристигне към 9 часа. По-късно стана ясно, че плавателният съд е край бреговете на България.

Имало ли е руска стрелба по търговски кораб?

В студиото на „Здравей, България” Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната и експерт по сигурност коментира, че най-вероятно става дума за икономическата зона на страната ни.

„Много е важно да постигнем тази пълна ситуационна осведоменост и с наши средства за наблюдение, ако трябва от Космоса или от въздух. Защото не от вчера напрежението в Черно море нараства. Това е така поне от 2014 г. С цел да не се допусне нито един провокативен инцидент, който да доведе до наистина сериозна криза, трябва да имаме пълна информация”, добави той.

„Все още няма официална позиция от Министерския съвет”, добави експертът. Засега цялата информация по случая се базира на цитиране на руското министерство на отбраната. На въпроса дали е възможно да бъдат обстрелвани български кораби, Шаламанов отговори: „Не може да бъде изключено, но много по-важно е да бъдат взети необходимите мерки това да не се допуска чрез инструментите на въздържане”.

Шаламанов не изключи вероятността с нарастване на възможностите на противовъздушната отбрана на Украйна, всеки руски кораб в Черно море да стане легитимна цел.

Войната в Украйна: Бебе е сред жертвите на руски удари в Херсон

„Определено ескалация в Черно море има и за съжаление, не се вижда тя да намалее скоро. Напротив, повишава се. Ако руснаците не се изтеглят от Украйна, явно войната преминава в нова фаза, която е свързана с трудности на бойното поле”, заяви Велизар Шаламанов. 

Украйна започна консултации с Великобритания, иска гаранции за сигурност