Очаква се педиатрите да се върнат на работа на 1 септември

Детското отделение във врачанската болница вече не работи. Спирането на работата му е временно, уверяват от здравното министерство. До казуса се стигна, след като всички лекари подадоха молби за напускане. Предизвестията им изтичат днес, като се очаква да възобновят работа на 1 септември. Малките пациенти ще бъдат превозвани от Центъра за спешна медицинска помощ до София. Главният път Е-79 обаче е затворен заради ремонт, като това значително удължава пътя на линейките. 

Хинков: До края годината трябва да има праг и таван на лекарските заплати

„Ако искаме лекарите да работят без почивка, ще се получи това, което в болницата във Враца. Цяло отделение реши да напусне, оставяйки областния град без педиатрична помощ, точно защото не бяха почивали десетки дни. Някои имаха над 100 дни неползвана отпуска”, каза здравният министър проф. д-р Христо Хинков за "Твоят ден".

10 000 деца от Враца очакват в града им да работи поне един педиатър

„Ще се молим на Господ децата ни да са здрави”. Така Мария Георгиева описва безизходицата, в която се чувстват родителите във Врачанско. Проблемът засяга цялата област Враца. Леките случаи ще могат да разчитат на педиатрите в трите общински болници, но по-тежките ще трябва да бъдат транспортирани до столицата, което може да отнеме повече от 2 часа.

Преговорите с лекари от доболничната помощ в областта да поемат работата в отделението не дадоха резултат. Затова от община Враца предложиха жилища на педиатри от други населени места, за да успеят да привлекат специалисти. „Работим усилено по варианта от 1 септември детското отделение отново да отвори. Има вече трима лекари, които се съгласиха да започнат работа. Още по-важното е, че медицинските сестри, които също бяха подали заявления за напускане, ми гарантираха, че всички ще останат”, заяви кметът на Враца Калин Каменов.

А до началото на септември на родителите не им остава нищо друго освен да се надяват да не им трябва педиатър.