Коментират Весела Чернева и Николай Кръстев

Българските шпиони в Лондон са наети първоначално за по-малки задачи. Тук става дума за пари, и тримата са имали свободни професии. Вероятно са получили повече пари и документи и са започнали да работят. Това заяви за "Твоят ден" Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика.

СЛЕД ПОКУШЕНИЕТО СРЕЩУ АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ: Ранената жена е интубирана и в съзнание

По думите ѝ  качеството на работа на българските институции по сигурност не засяга само страната ни, но и партньорите от НАТО и ЕС. "Затвърждава се образът на България като държава, в която няма ред и изглежда, че службите не си вършат работата. В момента има правителство, което се опитва да върне доверието в страната от чужбина, затова този тип събития, които показват слабост на службите, е много обезпокоителна", заяви тя. 

Как заподозрените в шпионаж българи си осигурявали контакти и алиби

От своя страна журналистът Николай Кръстев счита за невъзможно офицерът, който е за контакт с нашите служби, да не е контактиран от февруари до август. "Българите са били меки цели, свързани с близкото минало, говорейки с любов за Русия. Не е много трудно българин в чужбина да бъде хванат по тази линия", обясни той. 

Кръстев смята, че службите би трябвало да имат много добра информация кой може да е поръчител на убийството на Петров. "Този случай потвърждава, че някой може да дойде отнякъде и да извърши ликвидация не много далеч от центъра на София и да си тръгне необезпокояван. Говори се, че убиецът може и да е чужденец. Ако разберем кой е извършителят, ще научим и поръчителя. В Сърбия престъплението се следи много внимателно", коментира журналистът.