Показното убийство беше извършено в сряда

Аутопсията на Алексей Петров е готова, потвърдиха източници на NOVA. Все още няма официална информация от прокуратурата и полицията дали разследването води към някаква следа за конкретен извършител. Калибърът на куршумите, изстреляни по бившата барета, е 7.62х39 мм, който се използва често при автоматите „Калашников”. Стана ясно, че Петров е убит с два куршума - един в главата и един в тялото.

СНИМКИ НА АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ ВИЖТЕ ТУК

Информация дадоха от Министерския съвет. Не е известно извършителят да е открит. Все още нито една от версиите не се изключва. Вътрешният министър Калин Стоянов беше лаконичен за работата на службите, но все пак стана ясно, че ранената при стрелбата жена, която се лекува в „Пирогов”, е дала показания.

Премиерът Николай Денков заяви, че разследващите все още не са изключили различните възможни причини, заради които е убит Алексей Петров, включително отмъщение и бизнес интереси. Според министър-председателя няма връзка с разстрела на бившата барета и последните тежки убийства в страната. Петров не се е чувствал застрашен и е излизал често без охрана. „Самата охрана около него не е от професионалисти, които биха могли да го предпазят от някакво организирано покушение”, подчерта Денков.

И в момента се извършват издирвателни операции, обясни вътрешният министър. „Мотивите на едно такова престъпление могат да бъдат много  и различни. Анализираме цялата информация, събрана в МВР. Тази информация е свързана с неговата дейност назад в годините”, посочи Калин Стоянов.

Пострадалата жена, която е била с Алексей Петров, вече е дала показания. Това потвърди директорът на СДВР Любомир Николов.

ПОКАЗНО УБИЙСТВО: Застреляха Алексей Петров (ВИДЕО+СНИМКИ)

Използваният куршум е от експанзивен тип. „Когато този куршум се удари в твърдо тяло, той се отваря и нанася много по-големи поражения”, обяснява инструкторът по стрелба Делян Цветанов. Това е и основаната разлика с облечените куршуми. Не е изключено да са използвани и от двата типа едновременно. Това е практика, използвана с цел да се пробие бронежилетка. В този случай това едва ли е било така. „Едва ли някой ще си играе да ги разрежда. Може да бъдат армейски с облечен куршум”, твърди експертът по боеприпаси Асен Минчев.

По Алексей Петров е стреляно с автомат

Всеки ловец може лесно да си купи от същите патрони, които са използвани за покушението. Не е толкова лесно обаче да се разбере от кой точно автомат са изстреляни куршумите. Обикновено в България за такива оръжия не се прави гилзотека. Но в същото време, ако бъде намерено някое оръжие и бъдат изстреляни патрони с него, тези гилзи могат да се сравнят с тези от местопрестъплението. Така вероятно може да се свърже оръжието с гилзите. Това ще бъде възможно, само ако разследващите открият гилза. Все още не е ясно дали има открита такава. Огледите на местопрестъплемнието продължават. 

Бившата барета и сътрудник на ДАНС стана обект на показен разстрел в местността „Бай Кръстю” в сряда. Сигналът за убийството е подаден от случайно преминаваща двойка украинци, а при атаката пострада и жена, близка до Петров. Тя е настанена в „Пирогов”. Лекарите обявиха, че вече няма опасност за живота ѝ, но състоянието ѝ остава тежко.

ВСИЧКО ЗА ПОКАЗНОТО УБИЙСТВО ЧЕТЕТЕ ТУК