БСП иска изслушване на Тагарев заради опасения за националната сигурност

Имаме вътрешна информация, че в армията нещата не стоят добре и има напускащи. Трябва да бъде обяснено защо се случва това. БСП иска изслушване на Тагарев заради опасения за националната сигурност. Това каза детутатът от редиците на социалистите Кристиан Вигенин в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

ПОСЛАНИЯ ОТ БУЗЛУДЖА: Нинова с критики към управляващите и заявка за местния вот

По думите му заплахата за сигурността идват от ескалацията на напрежението. "Натрупаха се събития, съмнения, изказвания, които засилват очакванията за напрежение. Нормално е в такава ситуация да има институционален отговор. Тагарев каза, че се обсъждат различни варианти за базиране на щаб на НАТО около Ямбол. Трябва да бъдат представени целите на Министерството на отбраната и да се каже откъде идват заплахите. Според мен частично те идват от самото правителство и неговите решения, които причиняват разделение и напрежение в обществото. Очакваме кабинетът да каже как си представя осигуряването на националната сигурност", коментира той. 

Според Вигенин първопричината за ескалацията е разпадането на зърнената сделка. "Когато има напрежение, трябва да търсим опит за деескалация чрез разговори с Русия, а не да решаваме въпроса с допълнително струпване на оръжия. Вървим към по-сериозен конфликт, който трябва да се опитаме да избегнем. И искаме да видим визията на правителството как това може да се случи. Засилването на военното присъствие в акваторията на Черно море не допринася за сигурността", смята Вигенин. 

Относно кандидатурата на партията за столичен кмет той потвърди, че подкрепа за Ваня Григорова има, но градската организация ще реши дали да я издигне.

Целия разговор гледайте във видеото.