По думите ѝ това значително би намалило негативните последици от евентуалния фалшив резултат

Омбудсманът Диана Ковачева настоява министрите на здравеопазването и на вътрешните работи да изготвят списъци с лекарства, които водят до фалшиво положителен резултат при тестовете за наркотици на пътя. Ако това се случи – водачите ще трябва да показват електронните си рецепти, както е в Съединените щати, например.

Насред най-суровата изминала зима непочистен път става причина Антоанета Димитрова да се удари в мантинела, а оттам – да бъде тествана за алкохол и наркотици. Едната проба се оказва положителна – тази за метамфетамин. „Казаха, че трябва да ме арестуват. По едно време дочух, че колеги са казали „Никога не е късно да станеш за резил”. Когато съм права, много мразя да ме обвиняват в обратното”, каза пред камерата ни потърпевшата.

Книжката ѝ е отнета, свалят и номерата на колата ѝ. След 35 години работа в столичния градски транспорт, се налага да излезе и в 3-месечен болничен – докато лабораторията във ВМА обработи кръвната ѝ проба.

Според адвокат Ваня Радиева, която е защитник и на първия водач, хванат у нас в нарушение след промените в Наказателния кодекс, се надига лавина от съдебни дела срещу държавата. Още повече - с все по-дългото чакане за кръвна проба от лаборатория. Единственото, което човек може да търси, е обезщетение от държавата.

Шофьор ще съди МВР след фалшиво положителен тест за наркотици

Междувременно омбудсманът Диана Ковачева настоя здравните власти и МВР да изготвят списък с медикаменти, които дават фалшиво положителен тест за наркотици. „Много правилно е попитала за някои групи лекарства. Антидепресанти, антихистамини – доста лекарства, за съжаление, предизвикват такива проблеми. Някои лекарства за настинка и грип пък съдържат псевдоефедрин, който си е амфетамин като химическа формула, и разбира се дава положителен тест”, посочва Николай Костов, който е собственик на верига аптеки.

Антоанета се връща към деня на своята положителна проба за наркотици. Освен редовните лекарства за сърцето и кръвното, тогава е пила и хапче за главоболие, както и противоалергично. Според фармацевта Николай Костов е възможно тестът да е реагирал на активната съставка в хапчето срещу главоболие.

От Министерството на здравеопазването заявиха за NOVA, че в листовките на всички лекарства е описано дали позволяват шофиране след употребата им.