За година поскъпването на ваканционните жилища има ръст от над 15%

"Постоянно се случва 9% средно покачване на цените на имотите в световен мащаб. За България от 2015  г. статистиката е отчела над 70-80% ръст на цените за страната. Този процент в София поскъпването надминава 100%. Големите градове постоянно се развиват, намаляват възможностите за застрояване, увеличава се търсенето". Това заяви Добромир Ганев председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Относно информацията на Швейцарския институт за икономическа политика, който предвижда рязко поскъпване на имотите в България Ганев смята, че това е възможно. В проучването са участвали 1400 международни експерти.

До края на годината имотите няма да поевтиняват, но няма и да поскъпват

София е класирана на 129-то място сред градове в Европа като цена на имотите, обясни той. Очакванията за българската икономика са тази година да има ръст от около 1,5-2%, догодина – 3,4%, а по-догодина с 4% ръст на БВП, каза Ганев. Той очаква след първото тримесечие на 2024 г. да има промяна в тази тенденция с очакване за влизане в еврозоната.

Само за година поскъпването на ваканционните жилища по морето бележи ръст от над 15 процента. Едновременно с това тече активна разпродажба на имоти, притежавани от руснаци. През първата половина на 2023-а е отчетен отлив на руски инвестиции в недвижими имоти в размер на 7.3 млн. евро. Това показват данните на БНБ. Според статистиката въпреки поскъпването на имотите Варна е на челните места по продажба на имоти.

Хампарцумян: Банките ще разхладят имотния ентусиазъм в България

„Ръстът за нас е между 15 и 20%. Пазарът продължава да е добър”, каза Георги Радев, собственик на компания за недвижими имоти. По думите му за това лято цените се задържат в някакви нива. Цените се вдигат с бавни темпове, но има частично задържане, допълни Радев. Според него причината някои руснаци, собственици на имоти у нас, да ги продават, е затрудненото пътуване до България.

Целия разговор гледайте във видеото.