"Хората, които купуват жилище, избират среда за живот", обясни финансистът

„Банките ще изиграят ключовата роля за разхлаждане на имотния ентусиазъм в България. Това ще бъде приемливо за клиентите. Лихвите ще бъдат едноцифрени. Всеки, който си е направил сметката на ръба на възможностите си, ще изпита трудности, но и това не е краят на света”. Това заяви финансистът Левон Хампарцумян в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според него ключовото вече е, ако човек изпитва трудности, да разговаря с банката и да може да преструктурира кредита си – да се погаси част от главницата, така че вноската да стане по-приемлива или друг сценарий. „Важно е да се говори достатъчно рано преди нещата да са стигнали до кредитни консултанти и съдии изпълнители”, препоръча той.

Нов ръст на изтеглените кредити

В момента хората, които купуват жилище, избират среда за живот, каза икономистът и поясни – близост до болница, училище, подходяща инфраструктура, близо до обществен транспорт. „А не просто нещо лъскаво, застроено, където човек няма къде да паркира. Тези градоустройствени грешки ще бъдат лошо наказани от пазара”, обясни Хампарцумян и прогнозира, че ще се превърнат в бедняшки квартали и цената на апартаментите там ще пада.

„Небостъргачите ги наричат вертикални гета. Най-богатите първи си тръгват. Обикновено тези сгради ги купува общината за социални жилища и ги заселва с хора с по-ниски възможности”, каза финансистът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Брокери: Очаква се 9% средно покачване на цените на имотите в света