Дружествата в ДКК работят без финансови отчети и бизнес програма

Рокадите по висшите етажи на властта продължават и с днешна дата. Цялото ръководство на Държавната консолидационна компания беше отстранено. Това се случва за пореден път през последните няколко години. Днес новите ръководители на компанията, която управлява държавните предприятия в икономиката, бяха представени официално.

Министърът на икономиката Богдан Богданов посочи, че управлението в ДКК  досега е непрозрачно, а се харчат прекалено много средства. Включително е имало и купуване на два военни дрона през 2020 г. и над 600 млн. лв. за поддръжка на язовири още от 2018 г. Не са публикувани и финансовите отчети за 2021 и 2022 година, което пречи на изплащане на дивиденти. А новото ръководство ще работи с 50% по-ниски заплати спрямо предшествениците си.

Рокадата в Държавната консолидационна компания донесе нови сътресения в „сглобката” между ГЕРБ и ПП-ДБ, както се изрази Бойко Борисов. В събота той попита защо се извършват смени в държавните компании, без те да се съгласуват. Отговорът дойде от икономическия министър Богдан Богданов. Той обясни, че се търсят експерти, а не политически лица. „Не сме имали консултации, било то политически, парламентарни или така нататък за избора на екипа, който днес ви представям. Ние сме спазили механизма, който е бил съгласуван и комуникиран към нас. Готов съм всички тези аргументи да ги комуникирам и да ги обсъдя както на коалиционен съвет, така и на ниво икономическа комисия, така и с всеки, който би имал определени препоръки”, подчерта икономическият министър.

Старото ръководство на ДКК си отива заради редица непрозрачни действия и бездействия, по думите на министъра. Богданов посочи, че липсват бизнес планове, финансови отчети, но за сметка на това заплатите и разходите не спират да растат. Затова и възнагражденията ще бъдат намалени с до 50 на сто. „Заплати между 12 000 и 14 000 лева на месец. Значително над министерската заплата. Дори някои от тези заплати са близки или над заплатата на министър-председателя”, обърна внимание ресорният министър.

Богданов даде за пример за разхищение отиващия си изпълнителен директор Венцислав Димитров. Той направил представителни разходи, нас допустимите 20 000 лева годишно.

Богданов: Години наред държавни предприятия под шапката на Министерството на икономиката работят на загуба

Потърсихме Венцислав Димитров, който вече беше информиран за освобождаването си. Той заяви, че ще уважи решението на министъра, но не е похарчил 20-те хиляди лева. „Това е за търговско дружество „Ел Би Булгарикум”. Предходният мениджмънт го е изхарчил. Ако питате за моите лични разходи - всеки от колегите ще ви каже, че лично аз си пълня бензин, никога не взимам фактури за каквото и да било. Знам, че ми се полагат, но никога не съм си позволявал да го правя, защото смятам, че това, което получавам, е напълно достатъчно”, обясни Димитров.

А бившият служебен министър на икономиката атакува наследника си, че дори не са посочени мотиви за освобожденията в ДКК. „На пресконференцията бяха изтъкнати неща, които са решени отпреди 4-5 години. Този борд няма нищо общо с тях. За съжаление това ми показва наистина, че се връщаме във времена на беззаконие и самоуправство”, каза Никола Стоянов.

Новото ръководства в лицето на изпълнителния директор Иван Зангочев си даде едномесечен срок, за да завърши анализа на управлението на всички дъщерни дружества на ДКК. След това ще има и предложения как да се действа.