„Ако след това има увеличение, то ще бъде с няколко процента”, допълни премиерът ни

Токът няма да поскъпне за битовите потребители до средата на 2024 година, а дори след това да има повишение, то ще бъде с няколко процента. Това увери премиерът на България Николай Денков.  

„На 1 септември в петък започва новата парламентарна сесия на НС. Използвахме август, докато другите са на почивка, за да подготвим и последните законопроекти, които са свързани с реформите в Плана за възстановяване и устойчивост. Последните 2 ще бъдат внесени в първите дни на септември. Един от тях – за енергетиката, предизвика вълнения и опасения, че предстои съществено увеличение на цената на тока. Искам да уверя всички, че това няма да се случи”, заяви министър-председателя преди началото на Министерския съвет.

ЦЕНАТА НА ТОКА: Годишното намаление за бизнеса е 61%

И допълни, че се надява парламентът да приеме всички законопроекти в график, за да няма повече препятствия относно изпълняването на Плана за възстановяване и устойчивост.

Енергийният министър Румен Радев също коментира, че скок на цената на тока няма да има поне до следващото лято.

Промените предвиждат Националната електрическа компания (НЕК) вече да не е обществен доставчик. Така и КЕВР няма да определя квоти електроенергия, които трябва да произведат за домакинствата АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ-овете, които са собственост на НЕК. Съответно ще се наложи ЕРП-тата да купуват ток от свободния пазар, за да го продават на домакинствата. А за да не скочи цената, разликата ще се покрива от Фонда за сигурност на електроенергийната система. 

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обаче не споделя оптимизма на управляващите. Оттам изчисляват, че за да не скочи цената за всички ни, е необходимо във фондът да има 1,4 млрд. лв. Толкова е разликата между цената на тока на борсата и тази на регулирания пазар при сегашните ценови нива.

"КЕВР казва, че всички ние вече имаме доста по-малко механизми за контрол върху цените, защото просто се либерализира пазара и няма да е регулаторен", така разчете позицията на регулатора Виктор Минчев от Асоциация „Свободен енергиен пазар”.

Регулираният енергиен пазар ще се запази до 2026 г. След това битовите потребители ще трябва да вземат решение от кой доставчик да купуват ток. В момента това също е възможно, но само по желание.

"Идеята е през тези оставащи години това да се случи постепенно и плавно, така че най-уязвимите потребители да не станат потърпевши", посочи Ренина Алексиева от Центъра за изследване на демокрацията.