Това съобщават от Българската независима енергийна борса

В пазарния сегмент „Ден напред” общото количество изтъргувана електрическа енергия за май e 2 022 899,6 мегаватчаса (MWh), което e с 3,65 по-малко спрямо предишния месец и с 18,3 на сто по-малко спрямо май 2022 г. Средната месечна цена за базов товар е 165,97 лв. и е с 2,9% по-ниска, отколкото през май, както и с 61,9 на сто по-ниска в сравнение със същия месец на 2022 г. Това съобщават от Българската независима енергийна борса (БНЕБ) в кратък анализ, получен в БТА.

Средната месечна цена за базов товар електрическа енергия на БНЕБ се движеше заедно със същата на борсовия пазар OPCOM (Румъния) около 85 евро. На борсата HenEx (Гърция) средната цена за базов товар е била около 91 евро. Най-висока е била средната цена на HUPX (Унгария) - около 96 евро, уточняват от българската енергийна борса.

По-високи цени на тока, парното и водата от днес

Топ 3 най-активни участници на пазар „Ден напред" през месеца по нетни търгувани количества са АЕЦ ‘Козлодуй" ЕАД, „Vitol Gas and Power" BV, „Електрохолд Трейд" ЕАД.

В пазарния сегмент "В рамките на деня" общото количество изтъргувана електрическа енергия за юни e 153 382 MWh. Количеството е с 8,4% по-малко спрямо предишния и с 87 на сто повече спрямо същия месец на миналата година.

Месечната среднопретеглена цена е 178,20 лв. и е с 15% по-висока спрямо предишния и с 58,6 на сто по-ниска в сравнение със същия месец на 2022 г.

Топ 3 най-активни участници на пазар „В рамките на деня" през месеца по нетни търгувани количества са: АЕЦ „Козлодуй" ЕАД, „Мини Марица-Изток" ЕАД и „Национална електрическа компания" ЕАД", се посочва още в анализа на енергийната борса.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.