От 125 години не е имало толкова силни ветрове в този регион

Ураганът "Идалия" връхлетя крайбрежието на Флорида с опасна сила от категория 3, причинявайки смъртоносни ветрове, невиждани в този регион от 125 години. Властите очакват неописуеми разрушения дори отвъд зоната, в която се движи. 

"Най-лошото тепърва предстои. Въпреки, че вече наблюдаваме щетите от наводненията. Вълните в океана достигнаха височина от над 2,70 м., така че се наложи да започнем и спешни операции и в бурни води. Електрическите компании спряха електрозахранването заради мерките за сигурност, тъй като от първостепенно значение е опазването на човешкия живот. Всички пътища в района са наводнени, преминаването и за нашите екипи е силно затруднено. Налага ни се да се придвижваме с лодки, тъй като силните ветрове пречат на операциите с хеликоптер. Призовавам всички жители да спазват указанията на службите, тъй като наистина най-лошото предстои", заяви Дейвид Де Карло, началник на Службата за извънредни ситуации в окръг Хернандо.

Властите наредиха евакуация в 49 окръга, заради наводненията. Десетки села останаха блокирани, тъй като ключови пътни артерии бяха затворени. А нивото на водата по улиците е над 1 метър. Близо 250 хиляди души останаха без ток.

40-годишен мъж е загинал, след като е загубил контрол над автомобила си и се е блъснал в дърво. В социалните мрежи местни хора публикуваха снимки на покритите от паднали дървета улици.

Повече от 1000 полета бяха отменени. Американската авиокомпания "Southwest Airlines" е анулирала над 200 полета, а "Delta Air Lines" и "American Airlines" - съответно 148 и 98, става ясно от сайта за следене на полети Flightaware.com. Около 795 полета са били забавени. Летища в Тампа, Клиъруотър и Талахаси са преустановили работа и следят ситуацията с урагана.

Бурята беше понижена от предпоследната по сила категория четвърта във втора. В ранните часове на деня "Идалия" се придвижи от мексиканския залив на север и тогава скоростта на вятъра достигна 250 километра в час.

Евакуират Флорида заради урагана "Идалия"

Това е третият ураган, който навлиза на сушата във Флорида през последните 12 месеца, след "Ян" през септември миналата година и "Никол" през октомври. 

"Националната гвардия на САЩ" се подготви за спасителни операции, тъй като изключително опасната "Идалия" се насочи към тях с уникални по рода си разрушителни ветрове и животозастрашаваща бурна вълна до 16 метра. 

"Има голяма опасност от смъртни случаи и катастрофални разрушения", предупреди шерифската служба на окръг Тейлър.

"Още преди навлизането на сушата започваме да виждаме апокалиптична сцена тук", заяви рано в сряда жителят на града Сидър Кий Майкъл Бобит. "След часове Сидър Кий ще бъде неузнаваем", добави той.

Ураганът „Хилари“ заплашва Мексико и Калифорния с катастрофални наводнения (ВИДЕО)

"Моментът е критичен. Ще бъдем ударени от голям ураган.Много вероятно е той да причини сериозни щети, това е реалността. Така че бъдете готови, подгответе се и за прекъсвания на тока. Трябва да знаете, че много хора са на линия да ви помогнат да си стъпите отново на краката", заяви Рон Де Сантис, губернатор на Флорида.

Видео: Ройтерс

Източник: CNN