По-рано днес директорът д-р Кети Ценова каза, че детското отделение отново ще работи и има осигурени лекари

Ще успеем да закрепим болницата във Враца и ще намерим ръководство, което да милее за нея. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Христо Хинков.

Детското отделение на Врачанската болница временно спря да работи

По думите му в лечебното заведение има проблеми и с други отделения, включително и задължения, натрупани в миналото. Управителните органи на тази болница през годините са нехаели за състоянието ѝ и са довели нещата дотам тя да бъде с 85 на сто акционерно участие на държавата, каза още той. По думите му Общината не е направила необходимото през годините и атаките, че държавата е длъжна да се справи с проблемите на тази болница, не са напълно състоятелни, каза още министър Хинков. 

Няма да закриват детското отделение на болницата във Враца, търсят педиатри

По-рано днес директорът на болницата д-р Кети Ценова каза, че детското отделение отново ще работи и има осигурени и лекари, които да започнат работа на мястото на напусналите. Назначаването на новия лекарски състав и сключването на анекс с Районната здравноосигурителна каса - Враца ще отнеме технологично време, но очаквам от 11 септември 2023 г. отделението да заработи с новия екип, допълни д-р Ценова. Медицинското обслужване на децата в отделенията "Хирургия", "Ортопедия", "Уши, нос гърло" и останалите не е прекъсвано.

Хинков: До края годината трябва да има праг и таван на лекарските заплати

Проблемът с отделението бе огласен в началото на август по време на спешна среща, организирана от областния управител Надя Донкинска. Тогава стана известно, че всички лекари са подали предизвестия за напускане заради ниско заплащане, натовареност и невъзможност за взимане на отпуски. 

Източник: Десислава Пеева, БТА