По време на заседанието стана ясно, че Тодоров е карал с 88 км./ч.

Софийският градски съд остави в ареста Петър Тодоров, който е обвинен за причиняване на смърт при евентуален умисъл на 15-годишния Филип, който беше блъснат на пешеходна пътека в центъра на София. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Близки на загиналото момче и други протестиращи се събраха пред сградата на МВР. От там тръгна шествие и стигна до мястото на трагедията, където хората оставиха запалени свещички и цветя на детето. И отново настояха за сурови наказания за пияните зад волана. На протеста дойде сестрата на 15-годишният Филип.
„Искам да се обяви самоличността на жената, която е била с него. Защо самоличността на тази жена се укрива? Защо тя не е тук? Тя първа трябва да е тук. Не да моли за прошка, а да моли за промяна", заяви Ина Арсова, сестра на Филип.

„Страшно много съжалявам за случилото се”, заяви в съдебната зала Тодоров. На въпрос каква мярка иска, обвиняемият каза единствено: „Каквото реши съдът”.

По време на заседанието стана ясно, че Тодоров е карал с 88 км./ч., при ограничение от 30 км. И още - според свидетелски показания, след катастрофата Тодоров е разказал, как е увеличил скоростта си, за да мине преди 15-годишният Филип. Вместо да спре.

„Да уточня следното - фазата на отношение на това публично поле са в самото начало, каквото и да се каже в момента ще бъде колкото и вярно, толкова и невярно”, посочи Ангел Тинчев, адвокат на Петър Тодоров.

Мария Ботева за трагедията на ул. „Гурко”: Няма чадър над 37-годишния шофьор

Петър Тодоров е неосъждан. По информация на NOVA - книжката на шофьора, който блъсна 15-годишното момче е издадена на 10 октомври 2005 г. Само два дни по-късно, на 12 октомври, той е бил хванат да шофира с 1,4 промила алкохол, потвърдиха от районната прокуратура. За това нарушение - съдът е определил глоба от 500 лева.

„Чадър на никого, в никакви условия от страна на органите на реда и Министерството на вътрешните работи не е поставян. Той е получил своето свидетелство за управление през 2005 г. и още тогава е извършил първото си нарушение, за което има и акт. След това - в 2010, в 2011, в 2018, в 2020 и сега в 2023 година, като първото и последното са свързани именно с управление на автомобил след употреба на алкохол”, каза Мария Ботева, говорител на „Пътна полиция” – ГДНП.

По данни на МВР - от началото на годината има над 1 милион и 100 хиляди шофьори, хванати с превишена скорост, а само за месец август 346 водачи са шофирали с над 1,2 промила алкохол, а 311 са с положителна проба за наркотици.