През 1994 г. са регистрирани 463 л./кв.м. в Ахтопол

Доближаваме се до рекордните стойности на валежите, измервани в историята на България. Това заяви в Новините на NOVA синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева, която коментира наводненията по Южното Черноморие.

Тя припомни количествата, паднали през 1951 г. в к.к. „Слънчев ден” - 342 л/кв.м. „Сега най-значителни са в село Кости - 311 л/кв.м и в Граматиково - 245 л/кв.м. Трябва да отбележим, че Югоизточна България е районът, в който се отчитат най-значителните 24-часови валежи. През 1994 г. са регистрирани 463 л/кв.м в Ахтопол за около 23 часа”, допълни Стойчева.

"В скоро време вероятно и в най-южните райони на Бургас ще има сигнали за проблеми", каза тя. 

Прогнозите са за още лошо време. „Все още не може да говорим дали това са рекордни стойности, но наистина най-значителните количества са 329 л./кв.м. в с. Кости и 288 в Граматиково. Най-общо казано югоизточните райони са най-засегнати през това денонощие”, посочи Виктория Клещанова, синоптик в НИМХ.

„Валежите всъщност започнаха под влияние на висок циклон, който се формира над Егейско море. Той вече се измества, но близостта на районите до Черно море допринася за вдигането на още влага, която е причина за големите количества валеж”, обясни Клещанова.

Повече гледайте във видеото.