В охраната са ангажирани около 6 хиляди служители на реда

Олимпийският огън ще пристигне в Марсилия при засилени мерки за сигурност днес, 79 дни преди церемонията по откриването на Игрите в Париж.

Очаква се повече от 150 хиляди души да присъстват при посрещането на тримачтовия кораб "Белем", който напусна Гърция на 27 април с пламъка на Игрите след като бе запален там 11 дни по-рано.

Около 6 хиляди служители на реда ще охраняват района при пристигането на "Белем" в пристанището около 12 часа българско време преди предстоящия шестчасов парад.

Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия

"Това е безпрецедентно ниво на сигурност", заяви министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен. "Животът продължава в Марсилия, но при страхотни мерки за сигурност", добави той.

"Замислихме това събитие като церемония, петата от Олимпиадата и Параолимпиадата в Париж (в допълнение на церемониите по откриването и закриването на двата форума). Марсилия е идеалното място да създадем спомени", каза изпълнителният директор на Париж 2024 Тиери Ребул, който отговаря за церемониите.

Създадоха 60 000 лакомства с образите на талисманите от Олимпиадата (ВИДЕО)

Флоран Маноду, олимпийски шампион за Франция през 2012 година на 50 метра свободен стил, ще запали котела днес следобед в присъствието на президента Еманюел Макрон.

По-късно предстои безплатен рап концерт на плаваща сцена пред 45 хиляди зрители.

Щафетата на френска земя ще започне в четвъртък с бившите футболисти на Олимпик Марсилия Жан-Пиер Папен, Дидие Дрогба и Базил Боли.

На път към Париж: Олимпийският огън премина през Коринтския канал (ВИДЕО)

Повече от 10 хиляди души ще участват в щафетата, преди пламъкът да стигне до Париж и да бъде монтиран близо до Лувъра, в градините Тюйлери.

Церемонията по откриването на Олимпийските игри ще се проведе на 26 юли.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Кремена Младенова, БТА