Момчето изчезна в събота за кратко край село Лозен

След като Сашко от Перник отново се изгуби за кратко, пред NOVA говори мъжът, който го намери. Този път момчето е липсвало само за около час. Знаете, преди година и половина детето изчезна и прекара девет дни в гората, преди да бъде открито. Тогава безпрецедентна по мащаб акция събра доброволци от цялата страна.

Сашко от Перник отново се е загубил (СНИМКА)

Сашко изчезва около 17:45 в събота. Сигналът е подаден веднага от баща му. Това, че детето се търси, се съобщава на всички институции. В опит да помогне в гората тръгва и горският служител от Столична община Дейвид Бегов. За да не ги губи време, взима със себе си съпругата си и 3-годишното им дете.

„Бях по чехли и по къси гащи, когато ми се обади колегата от полицията. Така тръгнах веднага. Тръгнах първо да манастира, защото от полицията разбрах, че искал да отиде в манастира. Не го намерих там. След това тръгнах нагоре към билото на Балкана. Оттам точно на билото го видях, стотина метра, спрях от далеч, за да видя как ще реагира, да се доближа до него, да не се изплаши, да не тръгне да бяга. Доближих се до него: „Сашко, Сашко, аз съм от добрите, ще те заведа при баща ти, ще ти помогна, загубил ли си се, какво що?” И го качих при мен в джипа и тръгнахме надолу”, разказва Дейвид Бегов.

През цялото време Сашко е изглеждал притеснен.

„Стреснато изглеждаше и леко подбягваше така, пристъпваше, аз му говорех, че съм добър, че ще го заведа при баща му, доближих се до него и го хванах”, разказва още Бегов.

После Сашко се качва в джипа. И тръгват надолу към Лозен през тежки черни пътища.

„Задавах му въпроси, дадох му водичка, дадох му ябълка, каквото имах в джипа, разпитвах го дали се е уплашил, дали му харесват джиповете, защото правеше някакви движения”, разказва Бегов.

Полицията веднага е уведомена, че Сашко е намерен. След около час детето е заведено при баща си.

„Доста хора горе се събраха и доста хора в очакване, да видят накъде има белези, за да започнат да търсят оттам. Но организацията беше много добра. Хубаво е да има начин да го откриват това дете, нещо да има, неякакви тракери ли нещо, каквото позволява техниката”, коментира Георги Младенов, кмет на Лозен.

„Много голям късмет е имало детето в случая, защото щях да завия вдясно, нямаше да продължа където е той и ако се бяхме забавили 5-10 минути, щяхме да го изпуснем и да се завъртим в омагьосан кръг на търсене”, разказва Бегов.

Сашко и друг път е посещавал района. Той много харесвал района около Лозенския манастир, където от известно време насам редовно идвал с баща си на разходки.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase