Първият опит за избиране на наследник на митрополит беше касиран от Светият Синод

В Сливен за втори път от началото на годината беше проведен епархийски избор за нов митрополит. Първият опит за избиране на наследник на Негово Високопреосвещенство Йоаникий беше касиран от Светият Синод. Сега бяха избрани двама претенденти - на първи тур Знеполският епископ Арсений, а на втори - Мелнишкият епископ Герасим.

Кой ще бъде седмият сливенски епархийски архиерей ще стане ясно през следващата седмица. За избора на двете кандидатури днес се явиха всички епархийски избиратели. Отново се стигна до два тура, като разликата между Арсений и Герасим беше само един глас. Напрежение сред избирателите имаше и на днешния втори избор, който продължи близо 4 часа.

Епархийски избор за нов митрополит в Сливен

След като Светият синод касира предишното гласуване, днес изборът беше сред шестима епископи. Сред тях обаче не бяха избраните през февруари Йеротей и Михаил. Протести, контрапротести и гладна стачка на свещеник белязаха месеците до днешния вот. Гласуването отне три часа и половина. Десетки миряни очакваха резултатите пред митрополията.

Когато изборът приключи, започнаха и жалбите заради недействителни бюлетини. „Това е нарочен акт. За мен е нарочен акт някой да създава проблеми и интриги. За мен изборът мина нормално. Който не е доволен, да си напише жалба и да си възрази. Ще я гледа Светият синод и каквото стане”, коментира варненският митрополит Йоан.

На 26 май Светият синод ще реши кой от избраните днес епископи - Арсении и Герасим, ще бъде новият сливенски митрополит. На него предстои тежката задача да сплоти разделената епархия. След като бъде избран новият сливенски митрополит, се преминава към процедурата за избор на нов български патриарх. Това ще се случи през юни.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase