Премиерът потвърди за две жертви

Двама загинали – мъж и жена, и трима, за които има сигнали, че са изчезнали. Това е равносметката към момента след поройните дъждове, паднали по Южното Черноморие. Коментара направи премиерът Николай Денков, който пристигна извънредно в Царево. „Не можем да кажем дали двамата загинали са свързани с тримата липсващи. Общата бройка тепърва трябва да бъде уточнена”, допълни той.

Двама загинали след потопа в Царево

Във връзка с информацията за застрашени деца, министър-председателят успокои, че те са в безопасност. „Хората вече са в безопасност и няма блокирани. Електричеството е спряно, тъй като има опасност от токови удари. Договорката е да бъде изчакано водата да се изтегли. Утре ще се подаде сигнал кога е безопасно токът да бъде пуснат”, допълни премиерът.

Денков апелира през следващите 48 часа да не се влиза в замърсеното и бурно море. Обяви, че водата във ВиК мрежата е замърсена и е необходимо да се изчака да бъдат направени проби. Водата може да се използва само за битови нужди. „Очакваме доброволци, които пътуват насам. Молбата е всички те да минат през щаба в Царево, за да се знае кой какво прави”, каза още той.

Премиерът беше категоричен, че в случая с наводнението става дума за изключително количество валежи, а не за непочистени корита на реките. „Теренът е такъв, че като вали в големи количества, се стича по билата и оттам реката си тръгва по пътя и залива, докъдето стигне”, уточни министър-председателят. Той допълни, че в региона няма язовири, които да създават опасност.

СЪС СИРЕНИ: Евакуират хората в Царево, обявиха бедствено положение (ВИДЕО)

Кметът на Царево Георги Лапчев също отхвърли версията за непочистени корита, които може да са причинили наводнението. „Щетите са нанесени на места, където не минават реки. Водосборите са много големи и количеството вода, което се изля, е такова, каквото никога не е виждано в тези територии”, е мнението му.

Градоначалникът обясни, че повече от 100 души са били евакуирани, а всички застрашени са били бързо локализирани. От сутринта се следи всеки случай, свързан с деца. „Те са на сигурно място – подслонени и нахранени”, каза той.

Лапчев коментира, че са получени множество сигнали от Диньов гьол, Арапя и Оазис. Най-много обажданията са били от „Арапя”. „Когато пожарната стигна до къмпинга, една част от хората, подали сигнал, се отказаха да бъдат спасявани. Това е несериозно, тъй като това коства ресурс и време, за да се направи тази логистика”, разкритикува градоначалникът.

Превърнаха общината в Лозенец в евакуационен център

Кметът уточни, че жертвите на потопа са в Царево. „Ужасното нещастие е станало на един от падналите мостове в града. Забелязани са две тела в морето, които още не са извадени. Морето е изключително опасно – вълнението е шест бала. Граничният кораб е на котва, но действията по издирването на телата е изключително опасно за моряците, така че ще се изчака утрешният ден”, допълни Лапчев.

ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК