Наводненията са в устията на реките", обясни Попов

„Свикнали сме да неглижираме природата, да не се съобразяваме с нейните знаци. Строим в речни корита и се чудим защо ни е отнесена вилата, обичаме върху дюните да строим и после се чудим защо ни е залята къщичката или защо ни е отнесен паркинга върху дюните. Това лято се опитвахме да обясним на едни хора, че са си направили паркинга в дерето, което при подобна ситуация би предизвикало наводнение и шансът да им се отнесе паркинга е голям”. Това заяви климатологът Христо Попов в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

На 7 и 8 очакваме нови валежи, уточни той. „В Гърция бедственото положение очакваме да се задълбочи с валежи от около 40 л/кв. м. В Царево до момента бяха отчетени около 250 л/кв. м, което дори да е за 36 часа, но това е сезонната сума. Не навсякъде имаме измервателна техника, този район се пада в подножието на Странджа”, обясни Попов.

През 20-те и 30-те години на миналия век сме имали подобна система на редуване на много висока температура, със засушавания. "Причината това да ни се случва сега отново, е че не четем природата. Хората не обръщат сериозно внимание на предупрежденията. Наводненията са в устията на реките", обясни Попов. 

ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК