В студиото на "Денят на живо" той показа артефакти и документи, които пазят паметта за времето след Освобождението

За Съединението и игрите на Великите сили. За 6 септември - денят, обединил всички българи. Любопитни факти по темата в студиото на „Денят на живо” по NOVA News разказа историкът д-р Румен Манов.

Той показа две офицерски саби от времето на Александър Първи. "Това са две български саби руско производство. Върху тях има надпис "С нами Бог". Произведени са в Санкт Петербург от една известна оръжейна фирма от онова време "Шарф и синове". Било е гордост и чест да се носи такава сабя. Момците са ги носили гордо. Сабите са били произвеждани в три размера в зависимост от височината на носещия ги. Изключително редки са, защото са с кожени кании, а кожата по-лесно се унищожава", посочи той. 

Отбелязваме 138 години от Съединението на България

Той коментира и въпроса защо Русия е била против Съединението. "Целият XIX век ври и кипи. Разделението започва още в 1828 година с подписването на Одринския мирен договор. Дибич Забалкански пресича целия почти Балкански полуостров. Тогава сключва договор със султана. На плодородните места в България се населват черкези и татари. А 200 000 българи се населват в блатистите местности на днешна Бесарабия. Така се създават бесарабските българи. Половин век по-рано се освобождават и Сърбия, и Гърция. Имат автономия. Ние сме последни на опашката. Винаги сме идеализирали отношенията. Аз не обичам фобията - независимо дали е русофобия, русофилията също. Въобще някаква филия и фобия, това са крайности. Трябва да бъдем гъвкави, трябва да бъдем практични, трябва да бъдем политични. Трябва да бъдем с мисъл, за далновидност, а после, а след нас, и държавност. Надявам се, че така са мислили и нашите предци. По време на Първото Великонародно събрание, първите години след Освобождението", категоричен е историкът. 

Д-р Румен Манов показа и рядка книга, съдържаща документи, събрани от Димитър Петков. "Димитър Петков е опълченец, кмет на София, а по-късно министър-председател. Убит е на в района на Софийския университет. Баща на Никола Петков и Петко Д. Петков. Стамболовист, приятел на Стамболов, на Захари Стоянов. Той редактира вестник "Свобода". Почти като във филм има един драгоман, работещ в Руското посолство - Якобсон. Той работи в руския консулат в Букурещ и когато се изнасят вече руснаците офицерите той открадва един куфар със секретни документи и се изселва в Лондон. От Лондон прави депеша до Димитър Петков. Идва с чужд паспорт и дегизиран. И продава целия съндък с архива. И той е издаден в тази книга като лимитирана бройка", разказа историкът.

Целия разговор гледайте във видеото.