"Дебатът за промяна на националния празник измества фокуса от промените в Конституцията", смята тя

„Може да говорим за форма на бездействие на институциите за наводнението в Царево. Нужно е да се извърши първичната работа, след това трябва да се анализира много обективно има ли грешки за превенцията – почистване на дерета, други дейности”. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS Кристина Петкова, депутат от ПП-ДБ и зам.-председател на ДСБ.

Според нея няма нужда от доброволци на място. Тя отново изтъкна нуждата от анализ, с които да се разберат причините за тази трагедия.

Кабинетът обяви Ден на национален траур в памет на жертвите на наводненията в Царево

"Не бих казала, че има война между институциите. За мен е въпрос на дългогодишна липса на комуникация, между лявото и дясното и търсене на най-доброто за обществото. Това е начало на разговор, който дълго време не беше провеждан", каза Петкова.

Проф. Палангурски: Нито една държава не празнува своя васалитет

Тя изтъкна колко е нужно в рамките на започнатия дебат трябва да бъдат чути всички мнения, включително и предложението, че националният ни суверенитет се гарантира от НАТО и че нямаме право за излизане от Алианса. Трябва да се чуят мотивите зад тези предложения. От ДБ обсъждат формата си за явяване на предстоящите местни избори.

Относно идеята за промяна на националния ни празник от 3 март на 24 май, тя заяви, че дебатът в спор между две дати, които носят и плюсове, и минуси в исторически план, цели да измести фокуса от предстоящи Конституционни промени.

Основаха инициативен комитет за запазване на 3 март като национален празник