Вижте повече за срочните депозити на tbi bank

Срочните депозити на tbi bank са изпитана инвестиция за мнозина заради своята опростеност и безопасност. Те са предпочитан инструмент както от физически, така и от юридически лица, защото могат да осигурят паричен поток без никакви рискове. Независимо коя от двете страни сте вие, има няколко неща, които можете да направите, за да извлечете максимума от своя депозит. Ако тази тема ви интересува, сега е моментът да обърнете внимание на съветите предоставени по-долу.

Изберете най-добрата налична оферта

Не се ограничавайте в избора си - у нас се предлагат широка гама от депозити с различни условия. Помислете над това какъв срок ви устройва, като вземете предвид начина на подновяване на депозита и минималната сума за внасяне. Най-предпочитани остават сметките без такса за откриване, поддържане или теглене, какъвто е и депозитът на tbi bank. Спрете се на избор, покриващ индивидуалните ви нужди.

Проучете колко ще спечелите

Преди да определите в какъв депозит да инвестирате спестяванията си и с коя финансова институция да се ангажирате, опитайте се да изчислите колко точно пари ще спечелите. На много места в интернет ще откриете онлайн калкулатор, с който да анализирате възвращаемостта на база желаната лихва. Проучете няколко различни опции преди да вземете окончателно решение.

Разделете парите си

Разпределянето на спестяванията ви в няколко депозита е умен ход, който може да ви донесе пари по-бързо от очакваното. Немалко хора клонят към тази опция, включително и тези с по-скромни средства, тъй като лихвите по срочните депозити варират и се променят постоянно, много по-често дори от лихвите по кредитите.

Ако вложите всичките си готови пари в един-единствен срочен депозит, има вероятност да изпуснете по-изгодни курсове. Различните падежни дати биха могли да ви гарантират по-привлекателни лихвени проценти.

С други думи, идеята е да разпределите датите на падежа, така че да получавате парите си обратно по различно време. Това може да се превърне в страхотна стратегия за пенсионери, както и за всички преживяващи от спестяванията си, понеже ви дава поетапен достъп до средствата ви.

Уверете се, че парите ви са гарантирани от държавата

Като всички депозити и сметки в банки, срочните депозити са защитени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Основният размер на гаранцията е до 196 000 лв. и включва главницата, както и начислените лихви до момента, в който банката е била обявена в несъстоятелност.

Ако искате да вложите по-голяма сума от посочената и тя да бъде защитена, трябва да я разбиете на отделни депозити. Добре би било да ги разпределите в различни институции. Както гласи едно много известно правило -  не слагайте всички яйца в една кошница. Казано на финансов език, това означава да направите диверсификация на риска.

Изберете подходящ срок

Обикновено един по-дълъг срок би довел до по-добър лихвен процент, но това няма да има особено значение, ако се наложи да изтеглите депозита си само след няколко месеца. Затова определете срок, към който можете да се придържате с увереност.

Решете как искате да се изплаща лихвата

Друго нещо, над което си заслужава да се замислите, е как да получавате лихвата натрупана по вашия депозит; дали да се изплаща всеки месец, на тримесечие или на крайна падежна дата. Колкото по-дълго е времето до падежа, толкова по-високо е лихвеното плащане. Което значи, че ако изберете да получавате лихвата на всеки няколко месеца, това ще доведе до по-нисък лихвен процент.

Следете парите си

Когато наближи падежната дата на срочния депозит, вашата банка ще се свърже с вас, за да ви уведоми за събитието, но не разчитайте само на това. Добра идея е да си насрочите напомняне. Така няма да рискувате да изпуснете срока. Освен това е важно да имате изготвен план за това какво смятате да правите с получените средства.

Ако отлагате вземането на решение твърде дълго, напълно възможно е да  изпуснете падежната дата и срокът да се поднови автоматично. Ако избраната от вас банка начислява такса за изтеглянето на парите от депозита преди падежната дата, може да трябва да изчакате чак до следващата такава, за да не губите от средствата си.