Означава ли това първа стъпка към признаване на браковете между хомосексуални партньори

България трябва да създаде правна рамка, която да защитава партньорите в еднополовите двойки. Това е записано в решение на Европейския съд по правата на човека след жалба на две наши сънароднички. 

Дарина и Лилия се познават от ученическите си години, но любовта им пламнала през 2009-та.

"През 2016-та бяхме за няколко месеца във Великобритания и се възползвахме да реализираме мечтата си да сключим брак в някакъв момент", разказва Лилия Бабулкова.

В Милано вече няма да регистрират еднополовите двойки като родители

След връщането си у нас, те искат да регистрират брака си в местната община. Получават отказ. Обжалват го и стигат до Върховния административен съд, който също не приема съюзa им за законен. С мотива, че Конституцията разрешава единствено брак между мъж и жена.

Двете обаче не приемат тези ограничения. "Нямаш правото да взимаш решения за партньора си, когато е в болница, нямаш право дори го посетиш. Няма уреждане на общото ви имущество, което, примерно, цял живот сте градили заедно", обяснява Лилия.

Затова през 2020 година подават жалба в Европейския съюз по правата на човека.

Американският Конгрес прие нов закон, защитаващ еднополовите бракове (ВИДЕО)

"Единственото нещо, което трябва и може да се случи е да бъде изменен Семейния кодекс в България, за да може да има регулиране на отношенията между лица от един и същи пол. Тук изобщо не става въпрос България да въведе брак като институт, който да може да се сключва между един и същи пол", разкрива техният адвокат Деница Любенова.

В подобен казус са и всички хетеросексуални двойки, които живеят на семейни начала, казва адвокат Росица Астакова.

"Не могат да се прилагат, например, режимите на имуществени отношения на Семейния кодекс - брачен договор, режим на разделност, те не се ползват от наследствени права един спрямо друг", посочи Росица Астакова - адвокат по семейно право.

Решението на Съда в Страсбург няма да засегне Конституцията, категорична е адвокат Астакова. Там изрично е записано, че бракът е доброволен съюз между мъж и жена.

Първите еднополови бракове в Швейцария вече са факт

"В крайна сметка законите трябва да бъдат такива, че да отговарят на обществените отношения, на обществените нагласи, да защитават общественото мнение. Не мисля, че една такава промяна би била удачна", допълва тя.

"Докато при хетеросексуалните хора може да се сключи брак, тоест ти имаш правото да избереш дали да сключиш брак или не, при ЛГБТ семействата нямате, нямате това право на избор", подчерта Деница Любенова.

Решенията на Европейския съд по правата на човека са задължителни. Тепърва властите у нас трябва да търсят начин и форма за изпълнението им в законодателството.