Това каза в ефира на „Събуди се” министърът на туризма

„Не можем да отлагаме с десетилетия системата за алармиране при бедствия. Това е проблем, който спешно трябва да се адресира. Тичаме след проблемите, вместо да имаме ясна визия и да гледаме напред как да направим превенция”. Това каза в ефира на „Събуди се” министърът на туризма Зарица Динкова.

По думите ѝ е изключително важно след наводненията по Черноморието да бъде възстановена инфраструктурата в района, защото „без инфраструктура, няма туризъм”, посочи Динкова. „Имахме планове за удължаване на сезона по Южното Черноморие до октомври и ноември. Включително с нестинарски фестивал в село Кости. Смятахме да подпомогнем организацията и да рекламираме”, каза още ресорният министър. Зарица Динкова е категорична, че държавата е в готовност да помогне, като за целта са предвидени 30 млн. лв. от Фонда за бедствия и аварии.

Зарица Динкова: Костенурките са добре, оставихме ги на сушата

Тя коментира и заетостта по време на летния сезон у нас. „Имаме 10% повече хотелски настанявания спрямо същия период миналата година. Това е едно добро развитие”. Посочи Динкова. Според нея и бранша се очаква зимният туристически сезон също да е добър.

За първи път пред камера тя коментира и снимките с костенурка, които обиколиха социалните мрежи в последните дни. Динкова категорично отрече твърденията, че е пуснала сухоземното животно в морето. „Това беше един абсолютно спонтанен човешки жест. Просто аз бях в позицията малко по в ниското, когато  отзад падна една тръба. Една от костенурките беше затисната и единствено аз я видях, вдигнах я и ги отнесохме, за да не бъдат смазани. Това беше използвано и превърнато в черна PR акция”, посочи тя.

Целия разговор гледайте във видеото.