Именно недобре закопчаващи се колани са част от вече написаните близо 200 предписания от инспекторите

Дни преди първия учебен ден проверяват всички училищни автобуси в страната. Инспекцията се извършва от „Автомобилна администрация”. До 14 септември проверяващите трябва да влязат в над 1000 автобуса и да напишат предписания в случай на открито нарушение.

От 6 години Кристиян е шофьор на училищен автобус в Костинброд. Казва, че всеки път преди да се качи зад волана прави своя проверка.
"Дали е изчистен, пожарогасители дали има, на всяка седалка колан дали има, граждански, прегледи, всичко трябва да се провери преди да се качим. Това да возиш деца е много отговорна професия", заяви Кристиян Димитров.

Преди първия учебен ден: Масови проверки в търговската мрежа

Проверка на автобуса на Кристиян днес направиха и от Автомобилна администрация. "В момента проверяваме дали е износена гумата, дълбочината на самия грайфер. В случая е нова гумата, няма забележки", посочиха проверяващите.

Най-важното нещо, свързано с безопасността на децата, на което обръщат внимание проверяващите е дали на всяка седалка има предпазен колан. Не само наличието на предпазни колани обаче е важно, а и дали механизмът им отговаря на всички изисквания и правила.

Именно недобре закопчаващи се колани са част от вече написаните близо 200 предписания от инспекторите. А също и спукани стъкла, блокиращ механизъм за затваряне на вратите, липса на пожарогасители, неработещи мигачи и изгорели фарове.

"Основно обект на проверките са техническата изправност на пътните превозни средства, така и документално дали отговарят на нормативните изисквания. За да може преди стартирането на учебната година да бъдат отстранени всички пропуски", посочи Антон Ставрев, инспектор към ИААА.

След 15 септември ще има нови проверки, с които да се установи дали предписания са коригирани. Ако повторно се установи нарушение - следва глоба.