Той критикува остро думите на Николай Денков, че зърнопроизводителите са терористи

Илия Проданов подава оставка като съветник на земеделския министър. Той е и председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Решението да приема поста беше колективно. Решението да го освободя - също. Имаме страшно много проблеми в сектор „Селско стопанство”, които определено трябва да се решат”, обясни в ефира на „Събуди се” Илия Проданов.

Премиерът и зърнопроизводителите в остър сблъсък за забраната за внос от Украйна (ОБЗОР)

Той определи изказването на премиера Николай Денков, който нарече зърнопроизводителите терористи, като недопустимо.

„Надявам се, че премиерът е сгрешил и е искал да каже трактористи, а не терористи”, каза още Проданов.

По думите му единствената цел на предстоящите протести е да се решат проблемите, които тлеят толкова години. Според него, ако премиерът продължава да се отнася по този начин към сектора, ще му бъде поискана оставката.

От Българската аграрна камера твърдят, че вносът не само на зърно, но на всички плодове и зеленчуци от чужбина поставя българските производители в ъгъла. Според тях са необходими и законови промени на европейско ниво.

„Нелоялните практики в агрохранителната верига трябва да бъдат прекратени”, каза Светлана Боянова, изпълнителен директор на Българска аграрна камера.

Федерацията на хлебарите и сладкарите няма да се включат в протестите, но от там също припомнят, че български зърнопроизводители получавали по-малко субсидии и държавна помощ от тези в чужбина.