"Не бих казал, че има опит за саботиране на военната промишленост на България като цяло", каза той

От няколко дни военните заводи, обединени в холдинга ТЕРЕМ, имат нов ръководител - това е оръжейният експерт Калин Димитров. Назначението му предизвика острата реакция на опозицията в парламента. Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов дори поиска оставката на военния министър Тодор Тагарев. Разговорът с Калин Димитров вече в ролята му ръководния пост на ТЕРЕМ в предаването „На фокус” е с водещата Лора Крумова.

Смениха ръководството на военноремонтните заводи ТЕРЕМ

„Не е нормално военната индустрия в цяла Източна Европа да прегрява от поръчки, а заводите ТЕРЕМ да казват, че нямат работа. Още не съм встъпил официално в длъжност, за да разбера причината за това. Ще направя проверка”, каза Калин Димитров.

Помолен да каже какво е състоянието на дружеството, което обхваща военно-ремонтните заводи под шапката на министерството на отбраната, Димитров обясни, че състоянието им не е розово. „За 2022 г. от 5 завода 4 са на загуба, само един е на печалба. За т.г. може би два ще са на печалба, три ще са на загуба”, каза Калин Димитров, без да уточнява, че тези дружества работят по руски лицензи и без тези разрешения, без резервни части, без да изпълняват цялата регулация на специалната продукция нямат право да ремонтират каквито и да са машини. По-късно каза, че предприятията в холдинг ТЕРЕМ са 4, а не са 5, защото има обединение.

Русия: Прекратяваме сертификатите на „Терем - Летец” и „Авионамс”. Заков: Това не е изненада

Проверка на NOVA на страницата на ТЕРЕМ холдинг установи, че предприятията са пет – „Летец” ЕООД, „Ивайло” ЕООД, „Хан Крум” ЕООД, „Цар Самуил” ЕООД и КРЗ „Флотски арсенал” ЕООД.

Димитров е притеснен от състоянието на танкоремонтния завод „Хан Крум” – Търговище и каза, че няма информация там да се извършва ремонт на украинска техника.

Българското военно министерство: Не сме ремонтирали вертолети „Ми“ за Украйна

„До момента в български заводи не е ремонтирана нито една единица бронетанкова техника с краен получател Украйна по договор между украинската страна – на държавно ниво или на някое от украинските дружества”, каза Димитров и допълни, че няма отговор защо е така.

„Не бих казал, че има опит за саботиране на военната промишленост на България като цяло. Частните ремонтни организации, които под една или друга форма ни е ясно, че не изпълняват ремонт за Германия, имат достатъчно работа и не могат да се оплачат от липсата на интерес”, обясни новият директор на държавния холдинг ТЕРЕМ. По думите му холдингът е на загуба от 2013 г.  

Димитър Стоянов: Модернизацията на танк Т-72 е много успешна

Димитров разказа как е попаднал на поста изпълнителен директор на акционерното дружество
ТЕРЕМ.

„През 2014 година съм помагал на военните структури на Украйна към Националната гвардия. Извънщатен консултант без заплащане съм работил, напълно безвъзмездно, напълно доброволно. Никога не съм бил служител на друга държава. Считах, че това е правилното. За мен войната Русия-Украйна започна 2014 г. в Крим. Аз съм провеждал обучение и съм консултирал непряко по темите въоръжение, структури и т.н.”, каза Димитров.

От вътрешното министерство на Украйна са стигнали до него, за да го поканят на работа там.

Той изтъкна, че е създал проект за набавяне на детски комплекти за евакуация, и е помагал за осигуряване на бронежилетки за екипите на спешната помощ там. „Над 100 000 жилетки сме доставили на силовите структури в Украйна безвъзмездно”, каза Димитров.

За назначението си начело на холдинг ТЕРЕМ той обясни, че предложението е дошло от военния министър. „С г-н Тагарев сме се запознали по линия на подкрепата за Украйна, но не в самата Украйна. Предложението да заема поста беше от него. Аз не съм назначен, а съм избран от Съвета на директорите на ТЕРЕМ, разликата между назначен и избран е много голяма. Новите две лица от Съвета на директорите сме двама. Останалите петима са от стария съвет”, обясни Калин Димитров.

Заков: Нямам информация България да изнася оръжия за Украйна