Причина за недоволството е решението да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна

Общонационален земеделски протест блокира 49 възлови пътни точки в цялата страна.
Причината за недоволството е решението на управляващите да премахнат забраната за внос на зърно от Украйна. Към зърнопроизводителите се включиха и зеленчукопроизводители, животновъди, както и пчелари. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Затворени бяха основни пътища и гранични пунктове. Точките, на които се събраха недоволните, бяха 49. Исканията им са забраната да бъде удължена и да получат допълнително финансиране от държавата.

МВР мобилизира целия си ресурс за охраната на протестите в страната. През уикенда министърът на вътрешните работи Калин Стоянов призова да се спазват правата на гражданите за свободно придвижване. От Българския фермерски съюз също призоваха протестът да премине мирно, а участниците да не се поддават на провокации.

„Браншът ще изпадне в ситуация, граничеща с колапс. В момента пред нас стои заплаха, че няма да има къде да си реализираме продукцията”, заяви Милен Коев, представител на зърнопроизводителите.

Премиерът: Проблемът, който поставиха зърнопроизводителите, всъщност е решен

През пътя между Бяла Слатина и Борован минава основният трафик на тежкотоварни камиони към ферибота в Оряхово. Още преди обявеното начало на протестните действия там бяха стоварени тежки машини и се събраха недоволстващи земеделци. По думите им обидата към целия бранш, отправена от премиера Николай Денков, е голяма.

Локалният път преди кръговото движение в Русе, водещо към ГКПП „Дунав мост”, също е запълнено с тежкотоварна техника. Деан Тодоров е животновъд и съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той също протестира, заедно със земеделците. По думите му секторът е в безизходица. Границата с Румъния край Русе бе затворена за час, а след това на всеки един час бе пропускано движението. До 17 ч. протестът приключи.

Пътят за „Дунав мост 2” край Видин също бе блокиран. „Зарязват ни, за да обърнат внимание на Украйна. Това е най-дразнещото. Зарязват ни в труден момент, когато имаме лизинги и заеми. Сега се чудим как ще оцеляваме”, коментира зърнопроизводителят Николай Найденов.

Във Великотърновско полицията масово спираше машини преди мястото за протеста и прави пълна проверка на земеделската техника. От АПИ посочиха, че ще бъдат записани номерата на всички машини и ще бъдат съставени актове за незаконното затваряне на пътя.

Пътен възел "Петолъчката" стана събирателен пункт на земеделци от Сливен, Ямбол и Бургас. Георги Радев споделя, че поканата за разговори е дошла твърде късно. "Като не искат с добро, ще им покажем как става", заяви той. „Терористи сме всички - и овощарите, и фермерите, и говедовъдите, и преработвателите на меса, и зърнарите. Какви ли не са ни наричали. Каквото и да ни наричат, ние сме хората от народа, които работим тая земя”, допълни зърнопроизводителят от Сливен.

От своя страна Николай Киров обясни, че проблемът датира от началото на войната в Украйна - когато е бил спрян износът. "Зърното остана в хамбарите. В момента проблемът е слънчогледът, който застоява в нашите хамбари. Неправилно се тиражира, че когато се освободи износа, цената на олиото ще падне", каза още той. И допълни, че дали ще се иска оставка ще се реши днес или утре. „Искаме спешно изплащане на украинската помощ. Лъжат ни от юни месец. Ние замязахме на просяци. Не сме животновъди, ние сме просяци!”, посочи Кънчо Мармъров, животновъд от с. Сборище. Колегите му споделят, че вдигането на забраната за украински продукти няма да доведе до падане на цените.

Над 200 машини тръгнаха от Стара Загора към София с 40 км/час. Селскостопанската техника се придвижи по Подбалканския път, като в Карлово към тях се присъединиха още 150 машини. Полицията обаче спря колоната. Притесненията бяха, че пътната артерия ще бъде блокирана. Изчакваха се уведомления от инициативния комитет за протестите. След това протестиращите блокираха единия от изходите на града към магистрала „Тракия”, преминавайки постоянно през пешеходна пътека. Земеделците не пропускаха дори полицейски коли заради опита да бъде възпрепятстван протестът.

Зърнопроизводителите - терористи или протестиращи със справедливи искания

В Хасковско протестът блокира международните пътища от Стара Загора за Маказа и от Пловдив за Свиленград. Земеделци от няколко области се събраха с техниката си. Като акцент в исканията си поставиха защитата на българското производство. „Това е безпрецедентно обединение на сектора, което показва, че вече чашата е преляла. Тук сме останали последните вече дейци, които се борим за българската храна. Работим за България, нашата земя”, каза Кристиян Иванов, областен координатор на Българска камара "Плодове и зеленчуци".

Да не се спекулира с парите, които земеделците получават, призова Бойко Синапов от Обединение "Български животновъди". „Ние не ги крадем тези пари. Те се дават, за да можем да компенсираме и да оцеляваме. Не може колегата в Гърция да получава 400 евро за една крава, аз да получавам 400 лева. Защо? Ние какви сме?”, допълни той.

Създаден е временен оперативен щаб, в който влизат МВР, Прокуратурата, ИА „Автомобилна администрация“, АПИ и представители на НАП.

Междувременно премиерът коментира, че правителството е готово да се срещне и да разговаря със зърнопроизводителите. Според него, част от исканията на земеделците вече са изпълнени, а други той окачестви като неизпълними. "Когато са готови да се видим , аз съм на среща, те вече отказаха две срещи. България защитава само собствения си интерес. Нас ни вълнува в случая само само една от четири култури и това е слънчогледът", добави Денков. 

Повече гледайте във видеата.