„През цялото време имаше диалог и разговори", уточни той

В момента основните организатори на протеста са зърнопроизводителите и проблемът, който те поставиха, а именно с вноса от Украйна, е решен. Това каза премиерът акад. Николай Денков пред журналисти.

По думите му решението дали ще отпадне, или не, вноса на зърно от Украйна в България, не може да се взима само от производителите.

БАБХ: Няма засечени тежки метали в пшеницата от Украйна

„Това е решение, което трябва да отчита общата икономическа и политическа ситуация и се взима от МС и НС. През цялото време имаше диалог и разговори с производителите. Има разнобой между зърнопроизводителите, животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци, защото интересите им са разнопосочни. На срещата с животновъдите огромното болшинство от организациите, които участваха казаха, че са "за" отпадане на забраната, защото цената на фуража би паднала или поне не би се вдигнала повече, ако имаме внос на слънчоглед от Украйна", обясни Денков. Според него протестът изглежда е с искания, които не могат да бъдат решени в пожеланите срокове, защото част от тях са свързани с ЕК.

„България има доста особена позиция по отношение на войната в Украйна. Ние имаме наши интерес - да пазим родните производители", заключи Денков.

Премиерът и зърнопроизводителите в остър сблъсък за забраната за внос от Украйна (ОБЗОР)

На подновяване на диалога със зърнопроизводителите е готов премиерът, но само, ако те покажат желание за такъв. "Когато са готови на конструктивен диалог да дадат знак и ще се видим. Те досега са отказали две срещи, аз няма да ги каня докато не кажат: „Готови сме да се видим”, посочи Денков. 

Само преди няколко дни със свое решение, парламентът гласува да падне забраната за внос от Украйна у нас на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе. И след задочния диалог от уикенда между премиера и производителите на зърно, премиерът отново уточни.

"Основният проблем, който поставят зърнопроизводителите – той е решен. И това е нещо, което трябва да бъде ясно поставено, така че протестът в момента изглежда като - техният проблем е решен, а другият им е свързан с кратки срокове, които няма как да се изпълнят", посочи Денков. 

Част от тях, по думите на премиера, били свързани с нотификация от Европейската комисия. Вчера Денков обяви, и че Украйна се е съгласила да наложи своеобразни ограничения за износа на зърно, така че да не стига до пренасищане на пазара у нас. Това беше разписано и в съобщението на ЕК от 15 септември, с която тя вдигна забраната над вноса на украинското зърно.