Това каза зам.-председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание

Принципно подкрепям правото на всеки да протестира. Аз самият съм участвал в протести. Това каза в студиото на "Здравей, България" зам.-председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Росен Костурков, попитан дали одобрява недоволството на земеделския бранш. По думите му обаче „тези протести в голямата си част са инспирирани от политически мотиви и имат силна политическа окраска”.

ПРОТЕСТЪТ НА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ: Около 600 трактора идват на входа на София

Костурков е категоричен, че страната ни произвежда два пъти по-малко слънчоглед от количествата, които са необходими на преработвателите. „Не е редно тези преработватели да остават без суровина”, смята зам.-председателят на ресорната комисия в НС. Той допълни, че Украйна е впрегнала цялата си мощност да преработва слънчоглед, което означава, че нямат големи количества за износ. 

Производството на зърно у нас, твърди още Костурков, е четири пъти по-голямо от потреблението на страната. „Няма никаква опасност за нашите зърнопроизводители от внос от Украйна”, каза депутатът от ПП-ДБ. Той призна обаче, че действително съществува проблем с вноса на сухо мляко в България, както и на пчелни продукти. Там можело да се договорят квоти за внос.

Според зам.-председателя на Комисията по земеделие в Народното събрание държавата е взела правилната позиция като е премахнала забраната за внос. По думите му това показва, че в управлението няма разнобой.

Костурков прогнозира поевтиняване на олиото у нас и заяви, че не вижда проблем когато нямаш суровина, да я внесеш.

Протест на селскостопанския сектор блокира пътни артерии (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тежка селскостопанска техника блокира един от входовете на София днес. Към 8 часа на бул. „Ботевградско шосе” има около 400 трактора, а колони все още пристигат. „До 10 ч. всички машини и хора ще са се събрали. Протестът върви по план - вчера бяхме по места, днес се събираме, ще уточним със Столична община как точно машините ще влязат към центъра - маршрут и часове, заради протеста на синдикатите. Има сигнали от животновъди, че има проверки, които са ги забавили. Полицията осигури все пак безопасността на пътуването и нямаше инциденти. Докато уточним маршрутите на тракторите, те бяха спирани”, каза Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той коментира и изказването на Николай Денков, че протестиращите се държат като терористи: „Ако премиерът иска да се извини на сектора, може да го направи. Не отива на академик да говори за толкова структуроопределящ сектор. Утре в 10 ч. ще бъдем на центъра на София, ако няма друго развитие. Докато не стигнем до разбирателство, продължаваме да протестираме”, каза Проданов.

Повече гледайте във видеото.