"Местните комисии си затварят очите", обясни той

„Правилен ход е разделянето на Антикорупционната комисия на две. Даването на разследващи функции на КПКОНПИ ще върне и ще задълбочи проблемите. В една нормална държава борбата с престъпността се извършва от полицията, прокуратурата внася обвинителен акт в съда. Закрихме спецсъдилищата, защото не доказаха ефективност. Каква е логиката да вървим обратно и да създаваме разследващи функции”. Това заяви адвокат Александър Кашъмов в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS ден след като депутатите приеха членовете на Антикорупционната комисия да имат възможност да прилагат физическа сила при разследване.

АНТИКОРУПЦИОННОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО: Депутатите приеха ударно промените

Според него Комисията трябва да се задълбочи върху конфликтите на интереси, както по високите етажи на властта, така и при обикновените държавни служители и даде пример, че предишната Комисия за установяване на конфликтни интереси е имала правомощия и е гледала всички казуси в страната. „Сега се феодализираха нещата още в 2016 година с този закон, като се дадоха на местни комисии да решават. Естествено, местните комисии си затварят очите”, каза Кашъмов.

„Това по принцип е свързано с отнемането на плодовете на тежки престъпления и няма пряка връзка с корупцията, освен в някакви много лимитирани случаи. Това е важно. Другите въпроси, които се поставят, разбира се, хубаво е да бъдат максимално независими членовете. Това за което са основните дебати в парламента”, поясни Кашъмов.

Депутатите приеха условията за избор на членовете на Антикорупционната комисия