Вижте какви са те

Втори ден парламентът се занимава с антикорупционното законодателство. След като вчера нито един параграф не беше подложен на гласуване, днес промените бяха приети ударно и без дебат.След 8 часа обсъждане депутатите приеха по-голямата част от промените в антикорупционния закон, но и днес времето не им достигна, а пленарното заседание приключи около 19 часа. 

Новата комисия за борба с корупцията по високите етажи ще се оглавява от трима души. Изискванията към тях е да имат 7-годишен юридически стаж. Възможно е да са и с икономическо образование, но тогава условието е да имат отново 7-годишен опит в службите за сигурност. Мандатът им ще е един - от 6 години, като на всяка втора година ще има ротация.

ФАЛСТАРТ НА АНТИКОРУПЦИОННИЯ ЗАКОН: След продължителни дебати, депутатите не гласуваха нито един текст

Изборът им ще става с две трети от парламентарното мнозинство. Идея, която дойде още вчера от страна на ПП-ДБ, но беше атакувана от партньорите им в управлението ГЕРБ-СДС, които казаха, че въпреки че смятат, че тези текстове са противоконституционни, ще ги подкрепят, а след това ще ги атакуват в Конституционния съд.

Депутатите решиха да бъде създадена и специална номинационна комисия, която ще дава предварителна оценка на кандидатите за членовете на новата комисия. И още нещо, членовете на новата Антикорупционна комисия не трябва да са били депутати или евродепутати през последните 5 години, така че очакваме финално промените в антикорупционния закон да бъдат приключени утре.