Обсъждането доведе до спорове в залата и няколко дълги почивки

Фалстарт на гласуването на антикорупционния закон. След почти 4 часови дебати, депутатите не успяха да приемат на второ четене нито една от предложените промени. Текстовете доведоха до спорове в залата и няколко дълги почивки.

Размяната на реплики между депутатите започна още с изискванията към членовете на антикорупционната комисия. От ПП- ДБ предложиха, освен юридически, те да имат и икономически профил.

„7 години юридически стаж остава, но се предвижда икономистите да имат 7 години стаж в службите за обществен ред”, посочи Стою Стоев от ПП-ДБ. 

От правосъдното ведомство внесоха Антикорупционния закон в парламента

„ Аз не виждам как един човек с икономическо образование, дори и да има 7 години стаж в службите за сигурност - ще може да вземе едно решение за обжалване на отказ за образуване на досъдебно производство. И ще представлява и комисията по отношение на съдебната процедура за обжалване”, заяви Петър Петров от „Възраждане”.

Напрежението в залата се повиши, след като от „Продължаваме промяната” предложиха изборът на членовете на новата комисия да става с 2/3 от гласовете на депутатите. ГЕРБ отсякоха - това противоречи на конституцията.

„Колеги, няма да се сърдите, ако след като се приеме това нещо, което ние ще го подкрепим, за да си позволим да си направите експеримента да депозираме искане в КС”, подчерта Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Тази реплика изостри тона в залата и в действие влязоха от опозицията. „Г-н, Чолаков, благодаря ви за това, което казахте. Но защо при всичко, което казахте, ГЕРБ ще подкрепи този скапан закон?”, попита Тошко Йорданов от ИТН.

Нова комисия ще разследва корупцията по високите етажи на властта

„Вие осъзнавате ли от ПП-ДБ колко сте жалки и какво прави ГЕРБ с вас момента? Обяснява ви и ви казва директно, че не ставате, че давате нефелни предложения в законодателството. Промяна, на промяна на промяната. Те ще ви подкрепят, за да ви дадат на КС да ги отмени”, категоричен бе Цончо Ганев от "Възраждане".

В крайна сметка, след редица предложения за корекции, депутатите излязоха в половин часова почивка, но се върнаха в пленарната зала след почти два часа. Така нито един от текстовете не беше подложен на гласуване. Проектозаконът предвижда новата комисия за борба с корупцията по високите етажи да бъде разделена на две. Сред идеите на депутатите е тя да се ръководи оъ 3-ма души, а мандатът им да е 6 годишен. Утре се очаква депутатите да продължат работата по приемане на текстовете.