Русенският митрополит Наум поиска храмът да бъде отключен, защото той не е руска собственост

Остра позиция на наш висш духовник по казуса със затварянето на църквата "Свети Николай" в София. Русенският митрополит Наум поиска храмът да бъде отключен, защото той не е руска собственост. Освен това подчерта, че е недопустимо странични лица да се разпореждат със собственост на Българската православна църква. Реакция по темата имаше и от част от политиците у нас. А в последните часове пред храма имаше протестиращи.

"Храмът е построен с благословението на Св. Синод на Българската православна църква като легационна църква (1914 г.), намирала се в общия двор на тогавашната Руска легация.
И съответно, неговата материална собственост не може да бъде считана за руска", казва митрополитът.

Реакциите след като ДАНС експулсира чужди духовници (ОБЗОР)

"През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно. И съответно, неговата материална собственост не може да бъде считана за руска. Считаме, че заключването на храм „Св. Николай” от странични лица е недопустимо, като следва Софийският митрополит веднага да се разпореди той да бъде отворен, като се възстановят своевременно и богослуженията в него", допълва той.

В своя позиция митрополит Киприан заяви, че Св. Синод ще разгледа въпроса на следващото си заседание. А такова е насрочено за 3-и октомври. "Всяка появила се информация в публичното пространство не следва да се разглежда като официално становище на Св. Синод", пише той. 

Повод за това станаха думите на двама митрополити - владиците на Русе и Видин. Русенския митрополит Наум, посочи в позиция, че храмът е собственост на БПЦ. За това и според него затварянето на храм “Св. Николай” от цитирам “странични лица” е недопустимо. Наум призовава Софийският митрополит да се разпореди храмът да бъде отворен.

В защита на експулсираните свещеници и служители на руската църква се обяви, видинския митрополит Данаил. Той изрази своето огорчение относно експулсирането.

"На кого е храма? Разговарях днес с висш клирик на БПЦ, според когото Руската църква е собственост на Посолството на Руската федерация в Република България от 1997-а година. За това и няма как БПЦ да се произнася за отварянето на храма. Това е решение в ръцете на руското подворие у нас. Сега, когато предстоятеля на храма е експулсиран по процедура Руският патриарх трябва да назначи нов представител и свещеници, като те следва да бъдат одобрени от Патриарх Неофит", заяви той.

ДАНС експулсира трима чужди граждани

А иначе - в четвъртък, когато се разбра за изгонването на руските духовници и те бяха в ДАНС, храмът продължи работа и в него служеха свещеници. По информация на NOVA поне двама са отците, които са част от подворието и биха могли да извършват богослужения - това са йерей Серафим Желев и протойерей Димитър Тухчиев. Те също отказаха коментар по темата, когато ги потърсихме.

На този фон граждани се събраха на протест пред Руската църква в София. Миряни, хора облечени в свещенически раса и партийни представители поискаха храмът "Свети Николай" отново да бъде отворен, за да може в него да се служи. Пред руската църква се събраха вярващи, които са против експулсирането на тримата духовници. Заради това, че църквата е със затворени врати, хората запалиха свещ отпред, поднесоха и цветя и се помолиха. Беше отслужен и молебен от поп Петър, който се представи за самостоятелен пътуващ свещеник. За повече от час движението по бул. "Цар Освободител" беше блокирано. Вярващите са зарекоха идната неделя отново да бъдат пред храма, ако дотогава той не е отворил вратите си за служба в името на миряните.

СЛЕД ЕКСПУЛСИРАНЕТО НА РУСКИ СВЕЩЕНИК: Руското МВнР привиква за разговор българския посланик (ОБЗОР)

Според протестиращите това е демонстрация срещу беззаконието на сегашната власт. В демонстрацията се включиха и депутати от "Възраждане", а Костадин Костадинов атакува властта.

Той посочи, че не е работа на държавата да се меси в делата на църквата. "Това е църковният посланик. Изгонването му означава скъсване на дипломатическите отношения между църквите, не между държавите. Този, който трябва да я отвори, е този, който я затвори – и това е лицето Денков", заяви той.

Делян Пеевски пък увери, че храмът ще бъде отворен скоро. "Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на Българската православна църква и нейните вярващи. Още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които държавата ще увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма. Останалото е в каноничните правомощия на Софийския митрополит, в чиято работа ние не можем да се месим, но сме уверени, че храмът ще бъде отворен за вярващите", заяви той.

Руското посолство: Църквата "Свети Николай" в София не е затворена по решение на посланик Митрофанова

Темата коментира и съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев. Като зададе един единствен въпрос на висшия клир у нас: Защо една българска църква е заключена от руското посолство?

Информацията за агенти в Руската църква дойде и от партньорски служби. Това каза в „На фокус с Лора Крумова” министърът на финансите и съпредседател на „Продължаваме Промяната” Асен Василев. По думите му не само ДАНС е разполагала с данните. „Притеснително е, че този човек е работил на територията на България 5 години и ДАНС не са го засекли”, допълни Василев.