"Едно е да общуваш с политици, друго е да се включиш като кандидат за кмет на София", коментира той

„Намирам кандидатурата на Антон Хекимян за малко странна. Тя е в разрез на това, което и Бойко Борисов, и Георги Георгиев казаха за техния кандидат. Когато г-н Георгиев описа моята кандидатура, написа: „София не е учебна кола”. В същото време избират да заложат на човек, който седмица преди началото на кампанията решава да се занимава с проблемите на София. За да работи добре едно демократично общество, трябва да има Китайска стена между медиите и политиката”. Това каза номинираният за кандидат-кмет от ПП-ДБ Васил Терзиев в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Антон Хекимян е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София

„Едно е да общуваш с политици, друго е да се включиш като кандидат за кмет на София. Няма как някой да каже, че не е подготвен. Ние месеци сме отделяли усилия, за да изградим екип”, обясни той.

Терзиев обясни, че не се притеснява от кандидатурата на Хекимян. Според него има счупена комуникация и хората чувстват общината като едно външно тяло. „Процесът на оздравяване трябва да започне от решаване на системните проблеми, ангажиране на гражданите”, каза той.

Кандидатът на ПП-ДБ смята, че превъзхожда конкурента си от ГЕРБ-СДС с управленски опит и изграден екип. „Аз тези хора ги познавам, заедно строим добрите примери и практики”, обясни Терзиев.

Като проблем на управлението на столицата той посочи деленето на „наши” и „ваши” районни кметове. "Бихме работили за това да е по-честна формулата – да могат да се разпределят повече средства и да има прозрачност", обясни той.

За проверката на големите инфраструктурни проекти, която бе заявена от кандидата на ГЕРБ, Терзиев обясни, че тази задача върви паралелно с въпроса за бюджета. „Проблемът е системен. Най-много куца заниженият контрол”, обясни Терзиев.

Кои са номинациите на ПП-ДБ за кметове

„Проблемите започват от липсата на анализ и непълните задания на дадени проекти – от хвърчащ лист, без много обществено обсъждане, се прави инженеринг (комбинира се и изпълнението, и проектантската дейност в едно). Това работи, но не и когато заданието е на хвърчащ лист. Ние ще променим процеса с по-пълни задания, което значи изграждане на капацитет на самата община, така че да е по-отговорна при оформяне на заданията. Прозрачност на обществените поръчки,  разделяне на проектантската и изпълнителската дейност и засилен контрол. Във всяка една фаза от управлението на даден проект ще направим необходимото, за да се качи нивото”, обясни той.

Запитан за своя произход, Терзиев заяви: „Връзки с Държавна сигурност нямам и много държа това да не бъде вменявано. Вярвам, че един човек трябва да бъде съден по делата му, компетенциите и твърденията му”.

Целия разговор гледайте във видеото.