Българският посланик в Москва Атанас Кръстин беше извикан днес следобед в руското министерство на външните работи

Патриархът определи четирима духовници, които да служат в храма. Трима от тях и досега бяха част от него и са участвали в литургии, както тук в храм “Св. Николай”, така и в църквата “Св. Панталеймон”, също част от руското подворие у нас.

Кога ще започнат службите? Никой не се наема да отговори. Това е така защото ключовете от храма са в ръцете на Руското посолство у нас. Право на това им дава констативен нотариален акт, с който NOVA разполага. Той е издаден през 1997 г. 

Руската църква в София затвори врати

Този нотариален акт изненада част от висшия клир. Собственик на имота е БПЦ, след като през 1936 г., тогавашния СССР се отказва от него. През 1997 г. обаче е издаден констативен нотариален акт, с който се признава Руското посолство за собственик. При издаването му обаче не са взети предвид каноничните и уставни положения на Българската православна църква. А според тях храм “Св. Николай” не е само недвижим имот, а молитвен дом в каноничния диоцез на БПЦ.

"Каноните забраняват това статукво, за което претендира днес Руската православна Църква, те забраняват в диоцеза на една самостойна православна църква да съществува друга юрисдикция под каквото и да е форма", посочи проф. Дилян Николчев, Богословския факултет на СУ „Климент Охридски”. 

РАЗУЗНАВАНЕ В РАСО: Защитавали ли са български духовници интересите на Русия

NOVA научи от сигурни източници, че по въпроса е започнала вътрешна проверка в Светия синод, а също така са сезирани и институции. По-рано в интервю за “Россия 24” експулсирания архимандрит Васиан обясни, че е предал ключовете за руската църква, защото не му била дадена възможност да вземе решение за продължаване работата на храма.

"Не ни беше дадена възможност да вземем решение по този въпрос. Наложи се да заключа храма и да предам ключовете, защото не можех на никого да оставя да ръководи храма", каза архимандрит Васиан.

Решението храмът да затвори е политическо и отговорност за това носи Посолството на руската федерация в България, смята културологът и богослов проф. Калин Янакиев.

"Онези, които толкова много искат храма, да бъде отворен, за да може ли да се помолят вътре, е най добре да отидат да протестират пред посолството на госпожа митрофанова пак повтарям, тя държи ключа и не някой друг обяснява това", добави проф. Калин Янакиев, богослов. 

Дилян Николчев: Геополитически са причините за напрежението около Руската църква

Пред “Россия 24” архимандрит Васиан посочи, че не знае защо е изгонен. "Доколкото разбирам от медиите, нас ни обвиняват в това, че защитаваме позицията на Руската православна църква по отношение на разкола в Украйна, заради това, че т.нар архиарей не е никакъв такъв – самозванци, които нямат никаква апостолична приемственост. Това е много опасно и ще доведе до това, световното православие да се превърне в секта", каза архимандрит Васиан. 

Васиан посочва, че до момента е имал ползвотворни отношенията с българската църква, бил е част от множество празници и не очаквал подбоно развитие на отношенията между двете братски църкви. 

ДАНС експулсира трима чужди граждани

Българският посланик в Москва Атанас Кръстин беше извикан днес следобед в руското министерство на външните работи, за му бъде заявен решителен протест във връзка с експулсирането от страната ни на трима руски свещеници. Според външнополитическото ведомство изгонването на предстоятеля на Подворието на Руската православна църква в София и на двама служители на Подворието е станало "под измислен предлог и кощунствена и оскърбителна форма".