"Самоволното затваряне от страна на руските духовници е самоуправство и грубо нарушение на закона от страна на руските духовници", каза Николчев

„Причините за това напрежение около Руската църква „Св. Николай” в София са геополитически. Това е контраатака от руската православна църква в отговор на изгонването на предстоятеля на храма от българските власти”. Това заяви проф. Дилян Николчев от Богословския факултет на СУ „Климент Охридски” по повод затварянето на Руската черква "Св. Николай" в София след експулсиране на руски духовници. Той се опасява висшият клир на БПЦ да не се забави с решението си на казуса, което да бъде в полза на Русия.

„Българската православна църква и държавните институции трябва най-скоро да предприемат действия за отваряне на руската църква, защото самоволното затваряне от страна на руските духовници, това е самоуправство и грубо нарушение на закона от страна на руските духовници”, каза Николчев.

ДАНС експулсира трима чужди граждани

Той даде пример с Желязната църква в Истанбул „Св. Стефан”, която е построена с пари от българския народ, възстановена е с пари на българската държава, но не е собственост на българската държава. Собственик е църковното настоятелство на този храм, което е под управлението на Вселенската патриаршия, каза преподавателят.

„Руската черква „Св. Николай” в София е осветена от Доростоло-Червенския митрополит Василий през 1914 г. с идеята това да е легационна черква към тогавашната руска легация. По време на освещаването не участват руски йерей, заради схизмата над Българската църква тогава”, обясни Николчев.

РУСКАТА ЦЪРКВА: Политици, духовници и граждани призовават да бъде отворена

В църковните правила каноните забраняват това статукво, за което претендира днес Руската православна Църква, категоричен е Дилян Николчев.

В Москва ние също имаме подворие, което е отворено през 1948 г., припомни той. „Това е времето на Студената война, Сталин още е на власт и той посочва кой храм ще се ползва за представителство на българската православна църква. Руснаците ни дават за ползване църквата „Успение Богородично” и е подписан документ за това”, обясни Николчев. Условията са всички свещеници там да са руснаци, с изключение на българския представител, каза преподавателят по църковно право.

Журналистът Николай Кръстев припомни, че в Руската църква имаше български духовници, но предишният предстоятел на храма – Филип Василцев, направи всичко възможно да ги отстрани от там. „Тук трябва да реагира и БПЦ и Дирекцията по вероизповеданията, която да попита руския посланик Елеонора Митрофанова кое й дава право да заключва храма. Трябва да се каже: „на територията на България има български православни храмове”, каза Николай Кръстев.

Свещеници или шпиони са изгонените служители на Руската църква

Малко по-късно патриарх Неофит назначи свещеници от София в руската черква.

Патриарх Неофит назначи свещеници от София в Руската църква