Крайният срок за регистрация изтича в 18 часа във вторник

Ден преди крайния срок, всички имена на основните претенденти за кметския стол в София са ясни. Кои са известните от тях?

Антон Хекимян е номинацията на ГЕРБ-СДС. Васил Терзиев е излъчен от ПП-ДБ. Деян Николов е предложението на „Възраждане”. БСП и лявата коалиция излъчиха Ваня Григорова. Ивайло Вълчев е кандидатът на ИТН. Вили Лилков е представител на сдружението „Синя София”.

Антон Хекимян е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София

Карлос Контрера е номинацията на ВМРО, Красимир Стойчев е предложен от коалиция "Зелените", независимият депутат Радостин Василев също обяви, че ще се кандидатира за кметския стол на "Московска" 33.

ИТН регистрира кандидатската листа в ОИК-София

NOVA потърси основните претенденти за „Московска 33”. На всички кандидати зададохме два еднакви въпроса – какви ще са първите действия, които ще предприемат, ако спечелят поста, и как виждат шанса си. Оказа се, че всички са оптимисти за процентите.

Кандидатът на „Продължаваме Промяната-Демократична България” Васил Терзиев си поставя като приоритет работата по Бюджета на общината за 2024 г. Ключово, според него, е районните кметове да са по-дейни. „За да можем да направим качествен пробив в управлението на този град, трябва районните кметове да разполагат с доста повече ресурс, повече контролни инструменти и с ясно разбиране от тяхна страна, че те са най-важните хора в отношенията с гражданите”, подчерта той.

Деян Николов -  номинацията на „Възраждане”, е категоричен, че е необходима цялостна промяна във философията за управление на града. „Най-вече справедливост. Смятам, че трябва да променим философията за управление на София, защото през последните 30 години се нагледахме във всяка една сфера на социално-обществена несправедливост по отношение на това как се разпределят средствата”, категоричен е кандидат-градоначалникът.

Ваня Григорова, която е издигната от леви партии и БСП, ще предприеме ревизия на предишните управляващи столицата, ако заеме поста. „На първо място ще направим преглед на договорите, които са сключени за приватизации и концесии и доколко гражданите са удовлетворени от тези услуги. Най-общо казано ще върнем града на гражданите, тъй като той в момента е по-скоро пазар”, посочи Григорова.

„Има такъв народ” смятат да променят финансовата политика на столицата чрез кандидата си Ивайло Вълчев. „Най-големият приоритет е средствата, които ще бъдат изразходвани за решаването на тези приоритети, да се изразходват прозрачно, да бъдат контролирани и да не отиват от едно място само на няколко други, както е било досега”, твърди самият Вълчев.

За развитие на Северна София ще работи Вили Лилков, който е издигнат от коалиция „Синя София”. Той поставя приоритет и върху строителството на домове за възрастни хора и детски градини. „Започване на сериозни действия за презастрояване на южните райони и сериозна програма за развитие на северните райони на столицата. Пренасочване на инвестициите на Общината към северните територии и очакване бизнесът да последва тази политика”, каза Лилков.

ВМРО влиза в кампанията с четири приоритета, по които ще работи кандидатът Карлос Контрера. „Подобряване на сигурността в София, инвестиции в образованието и здравеопазването, както и продължаване на работата за развитие на общественият транспорт и транспортна инфраструктура”, открои Контрера най-наболелите проблеми.

Независимият кандидат Радостин Василев смята, че първо трябва да се провери как се е работело през годините на управление на Йорданка Фандъкова. „Първите действия ще са пълна ревизия на Столичната община и на общинските дружества за управлението на Йорданка Фандъкова и предхождащия период и безобразията, които са правени там. Това е ревизията, която трябва да се направи на ГЕРБ, на корупционната яма, наречена Столична община”, каза Василев.

През последните години София неизбежно стига до балотаж. Така че кой ще оглави столицата, ще стане ясно или на 29 октомври, или седмица по-късно – на 5 ноември. Дали документите на кандидатите са изрядни и дали всички те ще участват в надпреварата, ще стане ясно след заседание и решение на Общинската избирателна комисия във вторник след 18 часа.