Там, където кандидатът е издигнат от коалиция, номерът в бюлетината за кметския стол ще бъде различен

Вече са ясни номерата, с които партиите и коалициите ще участват в местните избори на 29 октомври. В надпреварата влизат 58 партии и 9 коалиции. Отделно от тях на много места ще се явят и независими кандидати за кметове, подкрепени от инициативни комитети.

Гласуваме с 4 вида бюлетини - за общински съветници, за кмет на община, на кметство, и за районни кметове. Районни кметове има в три града у нас - София, Пловдив и Варна. Бюлетините за избор на кмет съдържат партията или коалицията, номерът, изтеглен с жребия, и трите имена на кандидата за кмет.

Бюлетините за общински съветници също съдържат името на партията, номерът от днешния жребий, но тук имаме възможност и за пренареждане на кандидатите чрез опцията за преференция.

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетината за кметските избори

По традиция 31 дни преди изборите беше изтеглен и жребият с поредните номера на партии и коалиции в бюлетината за местния вот. В населените места обаче, там където кандидатът е издигнат от коалиция номерът в бюлетината за кметския стол ще бъде различен от този, който беше изтеглен от ЦИК. 

По предварителни данни кандидатът на ГЕРБ- СДС Антон Хекимян получава №76, Васил Терзиев от ПП-ДБ №85, Ваня Григорова от БСП №86, Деян Николов от Възраждане с №42, защото той е регистриран от партия. Същия е и случаят с Ивайло Вълчев от ИТН с №21, както и Карлос Контрера от ВМРО с №4, Вили Лилков издигнат от Местна коалиция „КОД” получава №89, а независимият кандидат за кмет Радостин Василев ще се състезава с №90.

Като „божествено число”, така от ГЕРБ определиха 7, който им се падна при жребия.
„Разчитаме на победа на изборите, която да сложи край на тази политическа нестабилност в последните три години”, каза Тома Биков.

От „Продължаваме промяната” –„Демократична България” също харесаха 66. „Изключително късметлийски номер , лесно се помни и аз съм сигурен, че той ще ни донесе късмет на изборите”, посочи Йордан Терзиев.

От „Възраждане” пък не били привърженици на нумерологията и не виждат нищо в 42. „Ние не вярваме в номерата, знаете, много добре, че те бяха въведени, защото електората на ДПС не може да се ориентира иначе в бюлетината. Ще се борим най-вече да променим този модел на корупция, предателско поведение от страна на управляващите”, заяви Деян Николов.

В МВР откриват гореща телефонна линия за сигнали за изборни нарушения (ВИДЕО)

Символика в 57 откриха от ДПС, като си поставят за цел в бъдеще да имат свой кандидат и в столицата. „Време е за ново начало, това число показва точно това, крайно време е да спрем да се противопоставяме. Проблемите на хората имат нужда от решение, а те могат да бъдат решени, когато ДПС участва в местната власт."

При жребия най-доволни се оказаха от БСП - с №1. „Смятаме, че ще прекъснем този модел, който изсмуква ресурсите на държавата и затова смятам, че в някаква степен и Господ ни даде този номер, за да ни помогне в тази мисия”, посочи Кристиан Вигенин.

Скрито послание откриват и от "Има такъв народ", които направиха аналогия с киното. „Имаше един такъв филм "21 грама" - толкова тежеше човешката душа. Каква ще бъде тежестта на местния вот на тези избори, ще решат българските граждани”, съобщи Филип Станев.

А докато едни търсят скритото послание за местния вот, то от кабинета обявиха, че от петък в МВР започва да работи национална телефонна линия, на която всеки ще може да подава сигнали за изборни нарушения.
„Моят призив към всички граждани е помогнете, изпращайте ни сигнали. Нека заедно да успеем този път да пресечем всички изборни нарушения”, каза Денков.

В петък започва и предизборната кампания , а изборите за местна власт са на 29 октомври.